Sivas’ta, Belediye Meclisi’nin onayına sunulan yeni revizyon imar planı, şehri karıştırdı. Özellikle yeşil alanların imara açılması ve vatandaşın hak kayıplarını gözler önüne seren düzenlemeler, Sivas kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı. Ancak en dikkat çeken gelişme, AK Parti Belediye Meclis Üyelerinin bu planlara itiraz etmemesi ve onay vermeleri oldu. Bu durum, Sivaslılar tarafından, şehrin geleceği ve vatandaşın çıkarlarının göz ardı edildiği bir tavır olarak yorumlandı.
Yeşil Alanlar Satışa Çıkıyor
Sivas Belediyesi’nin hazırladığı revizyon imar planındaki en tartışmalı değişikliklerden biri, vatandaşlardan alınan yeşil alanların, konut ve ticaret alanına dönüştürülerek satışa çıkarılacak olması. Yıllar önce, 18. Madde uygulaması ile vatandaşlardan kesilen arsaların %40’ı, kamu hizmetleri ve yeşil alanlar için ayrılmıştı. Ancak bu alanların şimdi imara açılması ve ticari satışa çıkarılması, “Önce elimizden alındı, şimdi para ile satılıyor” eleştirilerini beraberinde getirdi.
Diğer bir önemli değişiklik, Sivas’ın bazı bölgelerinde inşaat alanlarının düşürülmesi oldu. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndaki bazı dükkanlarda kat artışı yapılması, “kimlerin menfaatinin gözetildiği” sorusunu gündeme taşıdı. Kat sayısının artırılması, belirli inşaat gruplarının işine yararken, bazı mahallelerde inşaat alanlarının daraltılması, mevcut sakinlerin değer kaybına uğramasına yol açtı. Kamuoyunda, bu tür değişikliklerin şehrin bazı zengin gruplarının menfaatlerine hizmet ettiği iddiaları yükseldi.
Bir başka tartışmalı konu ise inşaat emsallerindeki değişiklikti. Daha önce yüksek inşaat hakkı olan bazı bölgelerde, emsal oranları düşürülerek, yeni imara açılan alanlara kaydırıldı. Örneğin, 3,2 olan emsal oranı 2’ye düşürüldü. Bu değişiklik, mevcut vatandaşların arsalarının değerini düşürürken, yeni planlanan bölgelerden rant elde edilmesinin önünü açtı. Bu durum, "vatandaşın hakkı gasp ediliyor" eleştirilerine neden oldu.
AK Parti Belediye Meclis Üyelerinden Tepki Çeken Onay Gündem Oldu
Tüm bu tartışmalar Sivas Belediye Meclisi’nde görüşülürken, AK Parti Belediye Meclis Üyelerinin revizyon planına destek vermesi büyük tepki topladı. Özellikle inşaat mühendisi kimliğiyle tanınan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mustafa Yıldız’ın açıklamaları dikkat çekti. Yıldız, meclis toplantısında, "Bizim Sivas’a hizmet diye bir sevdamız var. Genel hatlarıyla biz vatandaşların özellikle hak kaybını düşündüğü yerlere temas ediyoruz ki biraz daha ciddi bir şekilde değerlendirilsin fakat bunun da değerlendirildiğini görüyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok." diyerek, planı savundu.
Bu açıklamalar, Sivaslılar tarafından büyük bir hayal kırıklığı olarak karşılandı. Vatandaşlar, özellikle mesleği gereği inşaat mühendisliği bilgisine sahip olan bir ismin, bu kadar açık hak kayıplarına "herhangi bir sıkıntı yok" diyerek onay vermesini eleştirdi.
31 Mart yerel seçimleri sonrası belediye yönetimini kaybederek muhalefet konumuna düşen AK Parti, şehirdeki büyük değişiklik olan revizyon imar planına karşı herhangi bir itirazda bulunmadı. Sivaslılar, AK Parti’nin muhalefet yapmasını ve şehir için daha iyi bir plan sunmasını beklerken, tam aksine, belediye meclisinde hiçbir itirazın gelmemesi, kamuoyunda hayal kırıklığı yarattı.
Sivas’ta, şehri ilgilendiren bu kritik kararlar karşısında AK Parti Belediye Meclis Üyelerinin duyarsız kalması ve vatandaşın çıkarlarına aykırı düzenlemelere onay vermesi, Sivaslıların büyük tepkisini topladı. Bu durum, Sivas’ın geleceği ve halkın hakları açısından büyük bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.
Vatandaşlar, "Sivas’ı ve Sivaslıları Düşünmüyorlar" Diyor
Sivaslılar, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri’nin, şehrin geleceğini ve vatandaşların çıkarlarını koruma sorumluluğunu yerine getirmediğini, sadece siyasi hesaplarla hareket ettiklerini düşünüyor. Yeşil alanların yok edilmesi, emsal oranlarının düşürülmesi ve keyfi imar değişiklikleri gibi halkın aleyhine olan uygulamalarla ilgili sessizlik, kamuoyunda “AK Parti Belediye Meclis Üyeleri, Sivas’ı ve Sivaslıları düşünmüyor” yorumlarına yol açtı.