MEHMET TIRPAN
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, odalarına merkezde kayıtlı 18 bin 258 üyelerinin olduğunu, üyelerinden 13 bin 500’ünün aktif, 4 bin 758’inin ise pasif üye olduğunu söyledi. Üye kaydını güncellemeyen çiftçilere kayıt güncellemeleri noktasında uyarılarda bulunan Başkan Hacı Çetindağ, ziraat odalarına kayıt olmayan çiftçilerin devletin vermiş olduğu desteklerden kesinlikle faydalanamadığını, çiftçilik yapanların ise çiftçi sayılmadığını söyledi.
6964 sayılı kanuna göre hayvancılık ve çiftçilik yapan kişilerin ziraat odalasına kayıt olması gerektiğinin altını çizen Başkan Çetindağ, çiftçilerin besicilerin üreticilerin bu konuda duyarlı olması gerekir. Ziraat odaları çiftçilerin tüm sıkıntılarını devletimizin ilgili kurumlarını dile getiren bir kurum. Çiftçilerin sorunlarının çözümü ve desteklerden faydalanılması noktasında ciddi gayret gösteriyoruz ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 5 bin 750 üyemiz var. Mazot, gübre, tohum ve diğer desteklerden faydalanan çiftçi sayımız az. Toplam arazi sayımızın yüzde 40’ı ÇKS’ye kayıtlı yüzde 60’ı çeşitli nedenlerden dolayı ÇKS’ye kayıt yaptırılamıyor.” dedi.
Veraset intikallerden dolayı ekilen biçilen arazilerin ortaklı olmasından dolayı ÇKS kayırlarının yapılamadığını aktaran Başkan Çetindağ, “ Sivas’ta nüfusumuzun önemli bir kısmı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Dolayısıyla ilimiz ekonomisinde çiftçilerimizin rolü çok büyük. Çiftçiler üretiyor. Sivas’ın gerçekten ekonomisini belirleyen çiftçiler, besiciler ve üreticilerimiz. Geçmişten günümüze kadar parçalanarak gelmiş, deden kalmış araziler ekiliyor ancak intikal yapılmadığı için üreticimiz desteklemelerden faydalanamadığı için sorun yaşıyor. Bugünlerde örneğin desteklemeler yatacak ama intikali gerçekleştirilmeyen tarlalarda üretim yapan çiftçiler bu desteklemelerden her yıl olduğu gibi bu yıl da mahrum kalacak. Bu konuyu yerelde defalarca dile getirdik hatta ilgili Bakanlığa raporlarda verdik. Çiftçinin araziyi ektiğini ancak veraset intikallerden dolayı desteklemelerden faydalanamadığını bildirdik ama inşallah bu konuda bir gelişme olur. Üreticilerimizin en önemli sorunları mazot fiyatları ve kimyevi gübre fiyatlarının yüksekliği. Bu konuya acilen çözüm üretilmesi gerektiği yönündeki çağrılarımızı sürekli gündeme getiriyoruz ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanlığımızla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Mazot, gübre ve yem konusu üreticinin en büyük sıkıntısı. Bu konuda Tarım Bakanlığı bizlerden raporlar aldı değerlendirmeler yapılıyor. İnşallah 2023 yılında bu konu üzerinde daha çok durulacak.” ifadelerini kullandı.