Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Sahur vaktine kalan
Sivas
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6742 %0.16
39,9880 %0.32
Ara
Sivas Memleket Sivas Diyetisyen Cansu Arslan’dan Yılbaşı Sofraları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Diyetisyen Cansu Arslan’dan Yılbaşı Sofraları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yılbaşı akşamı sevdiklerimizle bir araya gelirken, sofraların tadını çıkarmak kadar sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Cansu Arslan, Ahmet Balıca ile yaptığı röportajda yılbaşı gecesi sağlıklı beslenme konusunda önemli ipuçları paylaştı.

Yılbaşı akşamı sevdiklerimizle bir araya gelirken, sofraların tadını çıkarmak kadar sağlığımıza da dikkat etmemiz gerektiğini belirten Diyetisyen Cansu Arslan, Ahmet Balıca ile yaptığı röportajda yılbaşı gecesi sağlıklı beslenme konusunda önemli ipuçları paylaştı. Arslan, “Yılbaşı akşamı, yeni bir yıla güzel bir başlangıç yapabilmek için beslenmemizi doğru yönetmek gerekir” dedi.

Yılbaşı Akşamı İçin Beslenme Önerileri

Yılbaşı akşamında bir yemek planı yapıyorsak, günü doğru bir şekilde başlatmak önemlidir. Arslan, "Başta güne 2 büyük su bardağı içerek başlayalım ve iyi dinlenmiş olalım. Peynir, zeytin, bol yeşillik ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek içeren sağlıklı bir kahvaltı yapalım" dedi. Öğle saatlerinde yemek yerine bir ara öğün tercih edilmesini öneren Arslan, "Sütlü kahve-incir, kefir-muz gibi sağlıklı kombinasyonları tercih edebiliriz" dedi. Gün boyunca su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Arslan, aşırı tuzlu ve şekerli atıştırmalıklardan, fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınılmasını vurguladı.

Yılbaşı Akşamı Menü Planı

Arslan, yılbaşı akşamı için ideal bir menü önerisinde bulundu. Sofrada bol yeşillikli salatalar, yoğurtlu mezeler, köz sebzeler ve zeytinyağlı yemeklerin bulunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ana yemekte kırmızı et yerine beyaz et, yani hindi, tavuk veya balık tercih edilmesini önerdi. Fırında, ızgara ya da haşlama yöntemleriyle hazırlanan yemeklerin daha sağlıklı olduğunu söyleyen Arslan, "Balkabağı tatlısı ya da ayva tatlısı gibi mevsim tatlılarını tercih edebiliriz" diye ekledi.

Örnek Bir Yılbaşı Menüsü

Arslan’ın önerdiği örnek yılbaşı menüsü ise şöyle:

  • Süzme Mercimek Çorba
  • Hindi Dolma (Kestaneli iç pilav ve domates soslu karnabahar-brokoli eşliğinde)
  • Zeytinyağlı Kereviz, Kapya Tarator, Humus, Narlı Yeşil Salata
  • Tahinli-Cevizli Balkabağı Tatlısı

Yılbaşı Sofralarında Kaçınılması Gerekenler

Yılbaşı sofralarında, kızartma yöntemiyle hazırlanan yemeklerden, aşırı tuzlu peynir ve turşulardan, şerbetli tatlılardan ve kalorisi yüksek, asidik içeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Arslan, "Soframızda hamur işleri ve aşırı şekerli tatlılara yer vermemeliyiz" dedi. Ayrıca, yavaşça ve farkındalıkla beslenmenin önemine değindi.

Aşırı Yeme Durumunda Ne Yapılmalı?

Yılbaşı akşamında fazla yemek tüketildiğini düşünüyorsak, Arslan, ertesi gün bol su içmeyi ve rahatlatıcı bitki çayları tüketmeyi önerdi. "Sebze ağırlıklı hafif bir beslenme tercih edilmeli ve yürüyüş yapılmalıdır" diyen Arslan, sağlıklı bir yeni yıl için bu ilkelerin ilk 2-3 gün boyunca uygulanması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *