Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şahin’in de içinde bulunduğu proje, TÜBİTAK 1001 kodlu program kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje Başlığı ve Amaç: Yeni Bir Bilimsel Adım
Prof. Dr. Ali Şahin, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte yürüttükleri projede önemli bir bulguya imza attı. "Mefv Geninde Homozigot M694v Mutasyonuna Sahip Ailevi Akdeniz Ateşi Tanılı Olgularda, Atak Sırasında, Ataksız Dönemde ve Amiloidoz Gelişiminde Plazma Mirnome Profilinin Belirlenmesi ve Mirnome Profilinin İnflamasyon, Apoptoz, Oksitatif Stres ve Ferroptoz Parametreleriyle İlişkisinin Araştırılması" başlıklı proje, önemli bir bilimsel araştırma adımı atmayı amaçlıyor.
TÜBİTAK Desteği Sağlandı
Proje önerisi, TÜBİTAK tarafından kabul edilerek desteklenmeye hak kazanmış ve bu önemli çalışmanın gelişimi için gerekli finansal kaynak sağlanmıştır. Akademisyenlerin, bu projeyle Ailevi Akdeniz Ateşi tanılı bireylerde plazma mirnome profilinin belirlenmesini hedefleyerek, hastalığın farklı evrelerindeki biyolojik parametreler ile ilişkisini incelemeyi amaçladığı bildirildi.
Bilimsel Katkı ve Beklentiler: Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştirilecek
Proje, genetik mutasyonlar ve hastalıkların evreleri arasındaki bağlantıları daha derinlemesine anlamayı sağlayarak, Ailevi Akdeniz Ateşi ve benzer hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.