Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, son yıllarda bilimsel araştırmalarına ve projelerine büyük bir ivme kazandıran önemli bir başarıya imza attı. Üniversite, TÜBİTAK Binbir Projesi kapsamında 3 farklı proje desteği alarak dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yıllarda genellikle 1 veya 2 destekle sınırlı kalan üniversite, bu yıl aldığı 3 TÜBİTAK desteğiyle başarı ivmesini artırdı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin aldığı TÜBİTAK destekleri arasında, üniversitenin farklı fakültelerinden ve bölümlerinden önemli projeler yer alıyor. Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem’in dahil olduğu iki proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu projelerden ilki, Türkiye’nin kuzeyindeki kömürlü Eosen fasiyesi ile Tetis ve Doğu Avrupa bölgelerinin karşılaştırılmasına yönelik çalışmaları içeriyor. Bu proje, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) ortaklığında TÜBİTAK Uluslararası İkili İş Birliği kapsamında destek buldu.
Bir diğer proje ise, Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü'nden Doç. Dr. Mehmet Buğra Kıvrak’ın yürütücülüğünü yaptığı ve düvelerde ovulasyon senkronizasyon protokolleri için aromataz inhibitörü tabanlı bir presenkronizasyon yöntemi geliştirmeyi amaçlayan çalışmadır. Bu proje, TÜBİTAK 1001 desteği alarak büyük bir başarıya ulaşmış durumda. Çalışmanın klinik uygulamalarında Doç. Dr. Kıvrak ile birlikte, Veteriner Fakültesi Öğr. Üyeleri Prof. Dr. Barış Atalay Uslu ve Doç. Dr. Abdurrahman Takcı’nın yanı sıra, araştırma görevlileri Salih Narlıçay ve Mehmet Akif Demirel de görev alacak.
Üniversitenin Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şahin’in dâhil olduğu bir diğer proje ise, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi akademisyenleriyle birlikte yürütülen "Mefv Geninde Homozigot M694v Mutasyonuna Sahip Ailevi Akdeniz Ateşi Tanılı Olgularda, Atak Sırasında, Ataksız Dönemde ve Amiloidoz Gelişiminde Plazma Mirnome Profilinin Belirlenmesi" başlıklı çalışmadır. Bu proje de TÜBİTAK 1001 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, aldığı bu desteklerle bilimsel araştırmalarını daha da ileriye taşıyarak, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli adımlar atmayı hedefliyor. Üniversite, söz konusu projelerle, hem bilim dünyasına hem de yerel ve ulusal ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.