Tarihi eserleriyle görenleri kendine hayran bırakan, Tarihi Kent Meydanı ile 3 medeniyeti barındıran Sivas’ta Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olma özelliğini taşıyan Sivas Arkeoloji Müzesi, yaz aylarından binlerce yerli ve yabancı turisti ağırladı.
Kış aylarında da misafirlerini bekleyen Arkeoloji Müzesi, 1896-1899 yıllarında, Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından Sanayi-i Mektebi olarak yaptırıldı. 1911 yılında, Sivas Valisi Muammer Bey tarafından Sanat Okulu Halıcılık Mektebinin karşısına fabrikalara ara teknik elaman yetiştirmek amacıyla Demircilik ve Marangozluk Atölyesi olarak açıldı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında faaliyetini sürdüren okul yeni inşa edilen Endüstri Meslek Lisesi’nin yeterli olması nedeniyle, yapı son yıllarda bir süre atıl durumda kaldı. Yapının onarım çalışmalarına 2005 yılında Sivas Valiliği İl Özel İdaresince başlanılarak 2007 yılında tamamlanmış, Kültür ve Turizm Bakanlığınca teşhir ve tanzimi düzenlenerek 29 Nisan 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Sivas Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açıldı.
Müze olarak açılışı gerçekleştirildikten sonra binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Sivas Arkeoloji Müzesi, cumartesi ve pazar günleri 08:00’dan 17:00’a kadar misafirlerini kabul ediyor.
Çayyurt Mahallesi, Rahmi Günay Caddesi üzerinde bulunan Müzede, bölgede 9 milyon yıl önce yaşamış çeşitli memeli hayvanlara ait fosil kalıntıları, Kalkolitik Çağ'a, Eski Tunç Çağı'na ve Hititler'e ait birçok buluntunun yanı sıra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler de sergilenmeye devam ediyor.
Öğrencilere Ücretsiz Olsun
İçerisinde barındırdığı tarihi eserlerle adeta bir açık hava müzesini andıran Sivas’ta, Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi iş birliğiyle müzeler çoğalmaya devam ediyor.
Vatandaşlar, müzeler şehri olma yolunda ilerleyen Sivas’ta özellikle şehir merkezinde bulunan Atatürk ve Kongre Müzesi’nin yanı sıra Sanayi Mektebi Müzesi, Sivas Şehir Müzesi, Savaş Atları Müzesi, Aşık Veysel Müzesi ve Sivas Etnografya Müzesi gibi müzelerin öğrencilere ücretsiz olması gerektiğini öne sürdü.
Öğrencilerin, ülke tarihini ve Sivas’ın binlerce yıl öncesine dayanan tarihini yerinde öğrenmesi açısından müzelerin çok önemli ve değerli olduğunu dile getiren vatandaşlar; “Sivas taşı toprağı tarih kokan bir il. Bu ilde yaşayan öğrencilerin tarihlerini yerinde öğrenebilmeleri açısından ilde bulunan tüm müzelere ücretsiz erişimlerinin sağlanması gerekiyor. Atatürk ve Kongre Müzesi’nde yakın tarihte yaşananları yerinde görmeleri kendi tarihlerini bilmelerine olanak sağlayacaktır. Atatürk ve Kongre Müzesi’nin yanı sıra Sivas’ta bulunan diğer müzelere erişimlerinin kolaylaştırılması çocukların yaşadıkları ilin tarihini bilmelerine geçmişte bir yolculuğa çıkmalarına fırsat verecektir. Öğrencilerden ücret alınmamasıyla birlikte Sivas’ta görev yapan öğretmenlerin her hafta belirlenen bir gün öğrencilerini müzelere götürmesi de faydalı bir uygulama olacaktır.” ifadelerini kullandı.
MüzeKart 60 Lira
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan MüzeKart 81 ilde bulunan müzelerde geçerli hale getirildi.
MüzeKart sahibi vatandaşlar tüm müzelere giriş sağlayabiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği noktalardan satın alınabilen MüzeKartlar 2023 yılındad a zam almayarak 60 lira ile satın alınabiliyor.