Eskişehir’de kurduğu online eğitim platformu ile öğrencilere internet üzerinden özel ders alma imkanı sunan eğitimci ve tarih öğretmeni Bilal İbrahim Bacaksız, yaklaşan sınavlar öncesinde stres yapan aday ve ailelerine tavsiyelerde bulunarak, başarılı sonuçlar için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Zaman Yönetimi Anahtar Kelime!
Eğitim-öğretim döneminin son aylarına girilmesiyle birlikte, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) tarihleri yaklaşırken, adayların heyecanları ve kaygı seviyeleri de artıyor. Bu süreçte adaylara ve ailelerine yol gösteren Bacaksız, zaman yönetiminin önemini vurguladı.
Sınav Stresiyle Nasıl Başa Çıkılır?
- Rutinleri Bozmamak: Bacaksız, sınav stresiyle başa çıkmanın en önemli yollarından birinin günlük ve haftalık aktivitelerin değiştirilmemesi olduğunu savunuyor. Adaylara, "Bu süreçte öğrencilerde 'ona saldırayım, bu soruyu çözeyim, bu konuyu da halledeyim' gibi yaklaşımlar oluyor. Artık çalışma süresi biraz geride kaldı, bana kalırsa yapmanız gereken şey performans denemeleri çözmeleridir. Daha çok deneme üzerine. Örneğin sınav süresi 165 dakika ise bu süreçte lütfen deneme sınavları çözünler. Deneme üzerine yönelsinler. 'Ben 165 dakikalık sınav süresini nasıl yetiştirebilirim?' sorusunun cevabını 160, 150, 130 dakikaya çekmeye çalışarak bulsunlar. Sınav saati kaçtaysa sabah o saatte otursunlar ve sınav sisteminde nasıl bir durumdalarsa o durumda bolca deneme çözsünler. Sadece ders çalışma rutini ile alakalı bir durum değil, spora gidiyorsanız bu düzeninizi bozmayın. Naçizane tavsiyem haftanın bir gününü kendinize ayırmalarından yönünde olacaktır." şeklinde tavsiyelerde bulunuyor.
Ailelere Tavsiyeler:
Bacaksız, sınav stresi yaşayan adayların çevrelerinden ve yakınlarından da etkilenebileceğini belirterek ailelere şu tavsiyelerde bulunuyor: "Aileler için de bir şeyler söylemek istiyorum, tabii ki evlatlar ailelerin en değerli varlıkları fakat ailelerimiz lütfen kendi kaygı düzeylerini arttırırken çocuklarımızı da olumsuz etkilemesinler. Bıraksınlar, çocuklar hiç değilse haftada bir nefes alsınlar. Şu da var, haftada bir gün kendilerine zaman ayırıp nefes alırken, geri kalan 6 günde gerçekten performanslı bir şekilde ders ya da kendi ödevleri ile geçirebilsinler."