Rabbimiz Necm Suresi 24. Ayette şöyle buyurur;

"Yoksa insanoğlu, her arzu ettiğini elde edebilecek güç ve yetkinin kendisine verildiğini mi sanıyor?" 

Düşünün bir hele! 

İstediğiniz her ideal her an gerçeğe dönüşecek. Yada her gönlünüzden geçen şey doğru kabul edilecek, öyle mi? 

Yok böyle bir dünya. Şükür ki Allah(cc) insanoğluna böylesi geniş ve sonsuz yetki ile donatmamış. Mazallah!..

Çeşitli ayetlerde buyrulduğu gibi insan nisyan ile malul bir varlıktır. Zira kendi kendine yettiğini sandığında azar. İnsanın kendi kendine yettiğini sanması tuğyanın sebebidir.

İnsan Allah'lı, anlamlı, ahlaklı ve amaçlı olmalıdır. Allah'ın adı ile okumalıdır ki mustağnilikten kendini kurtarsın. Mustağnilik kimseye ihtiyaç duymamak kendi kendine yettiğini sanmaktır.

Kişi elde ettiği bilgi, güç ve servetle üstünlük taslamak yerine elde ettiği tüm kazanımlarını ahlak ile taçlandırsa azgınlık, sapkınlık, şımarıklık, şaşkınlık ondan uzak olur!..

Hepimiz insanız. Kusurluyuz. Hata yapma, yanlışa düşme, günah işleme olasılığımız çok yüksektir. İnsan kendi kendine yettiği zannına kapılarak, dönüşün Rabbine olduğunu unutarak ipleri şeytanın eline verebilir.

İnsan geldiği yeri asla umutmamalı, ne oldum dememeli, ne olacağım demelidir. Düşmez kalkmaz olanın sadece Allah olduğunu bilmelidir!.

El gördülük yaşayan bir insan, "el alem ne der?" putunu beyninde bitiremeyen bir insan, kendi nefsini neslinin geleceğinin önüne geçiren bir insan şeytanla ortaklaşa bir işe girişmiş demektir!..

Şeytan ise pek aldatıcıdır. İnsana ahireti unutturur dünyaya meylettirir, sevgiyi kaybettirir nefrete boğar, günah olan herşeyi süslü ve tatlı gösterir.

Rabbimiz Zuhruf Suresi, 36. Ayette şöyle buyurur;

"Rahmân'ın uyarısını görmezden gelmeyi tercih eden kimseye gelince, Biz onun içine öteki kişiliğini oluşturmak üzere [kalıcı] bir şeytanî dürtü yerleştiririz!"

İnsan şeytanın yörüngesinden kurtulmak için, şeytanın uydusu olmamak için aklını, ruhunu ve tüm benliğini vahiyle formatlamaktan başka çaresi yoktur. Bunun dışındaki tüm arayış ve çabalar beyhude ve boşunadır!..

Bazı ayetler var ki sadece hafızamızda ezberlemek için değil, hayatımıza çekidüzen vermek için mihenk oluşturması gerekmektedir. İşte o ayetlerden bir tanesi;

"Siz ey insanlar! İyi bilin ki Allah’ın vaadi gerçekleşecektir! Şu halde dünya hayatı sizi asla ayartmasın! Dahası aldatıcının hiçbir türü, sizi Allah ile aldatmasın!" Fatır Sur, 35/5

Duamız o ki; 

Rabbimiz bizlere güzel ömürler güzel ölümler versin!...