MEHMET TIRPAN
Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yeniden Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne rektör olarak atanan SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Sivas BTÜ’nin son 2,5 yılda Anadolu’nun ortasında adeta parlayan bir yıldız gibi doğduğunu ve diğer saygın üniversiteler arasında yer aldığını söyledi.
Gerek bölümleri, gerekse yaptıkları ARGE çalışmalarından dolayı elde etikleri başarı ile birlikte SBTÜ’nin bir çok saygın üiversiteyi de geride bıraktığının altını çizen Kul, “ASELSAN, TAYİ, TUBİTAK UZAYSAN, TUSAŞ ve ROKETSAN gibi büyük firmalara giderek en üst düzey yöneticilerle görüştüm. Yeni kurulan üniversiteyi savunma şirketleri ile birlikte şekillendirdik. Eğitim modelini de bu şirketlerle oluşturduk. Bir çok öğrencimiz ise bu şirketlerde işe başladı. Yaptığımız girişimler ve araştırmalarımız bir kaç yılda bize ciddi çıktılar sağladı.” dedi.
Başarılı lisans öğrencilerinin SBTÜ’ni seçmesi için klasik bir devlet üniversitesi olmaktansa sıra dışı bir Üniversite olmayı tercih ettiklerini ve puanı yüksek olan öğrencilerin de SBTÜ’ni seçmelerinden doğru yolda olduklarını anladıklarının altını çizen Rektör Kul, “Uçak mühendisliğinde taban puanımız 61 bin idi. Bir çok öğrencimiz deniz kenarı veya sıcak şehirleri seçebilecekken taban puanımızın fazla olmasına rağmen SBTÜ’ni seçti. Uçak, Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği’nde 50-60 yıllık üniversiteleri bile geride bıraktık. Bitki Koruma da yine öyle. İlk yılda bu başarıyı elde ettik. Bu yıl öğrenci puanları ile Anadolu’nun ortasında adeta parlayan bir yıldız gibi doğdu Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. Bu durum tabiki rastlantı değil. SBTÜ kurulduğu günden beri gerçekten çok çalıştık, inandık ve başardık. 2,5 yıl boyunca yüksek lisans ve doktora dan çıktı ürettik. Şirketlerle ortak projeler üretmemiz, öğrencilerin işe girmesi gibi olumlu doneleri elde ettikten 1 yıl sonra da Lisans öğrencilerimize bu çıktıları anlattık. Bizden mezun olanların işe rahatlıkla girebildiğini, staj imkanı sağlayabildiğimizi aktardık. Eğitimi birlikte tasarladığımızı ve savunma sanayinin ihtiyacı olan mühendisleri yetiştireceğimizi paylaştık. Türkiye’deki en yüksek teknolojiyi üreten ve kullanan firmalarla birlikte oluşturduğumuz müfredatı öğrencilere anlattık. Yaptığımız girişimlerimizin ardından tüm bölümlerimiz doldu. Daha sonra bir anket yaparak öğrencilerimize neden SBTÜ’ni seçtiklerini sorduk. Öğrencilerin cevabı ilk cevabı ise savunma sanayi şirketleri ile ortak proje yürüttüğümüz ve iş garantili öğrenci yetiştirdiğimiz için geldiklerini ifade ettiler. İkinci bir tercih nedenlerinin ise SBTÜ’nin eğitim dilinin İngilizce olmasından dolayı tercih de bulunduklarını aktardılar. Son olarak ise akademisyenlerin niteliği ve üniversitenin saygınlığının yüksek olmasından dolayı tercihte bulunduklarını vurguladılar. Yaptığımız anlaşmalar üniversitemiz, öğrencilerimiz ve firmalar için aslında oldukça kazançlı. Yaptığımız anlaşmaların ardından öğrencilerimizden savunma şirketlerine gidip işe başlayanlar oldu. Şirketler yetişmiş ve kalifiye elemanlarını almaya başladılar. Bazı projelerini de üniversitemiz bünyesindeki hocalarımızla birlikte yaptılar. Hala da bu şekilde ortak çalışmalar devam ediyor. SBTÜ’ni daha ileri taşımak adına tüm kadromuzla gayret göstereceğiz.” ifadelerini kullandı.