HANİFE KANAT

Türk Edebiyatı’nın mizah yaratıcılarından olan Yusuf Ziya Ortaç’ı vefatının 56’ıncı yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

Asıl adı Yusuf Ziyettin Ortaç olan yazar, 23 Nisan 1895 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Vefa İdadisi'nde okudu. 1915'te liseden mezun olduktan sonra Darülfünun-ı Osmani'ni açtığı yeterlilik sınavını kazanarak edebiyat öğretmeni oldu.

Kayıp Klimt Tablosu 32 Milyon Dolara Satıldı Kayıp Klimt Tablosu 32 Milyon Dolara Satıldı

Şiire lise yıllarında aruz vezni ile başlayan yazarın ilk şiiri, 1914’te Kehkeşan dergisinde yayımlandı. 1916’da ‘Akından Akına’ adlı manzume kitabını yayımladı. Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talebi üzerine yazılıp bastırılan bu kitap, Ordu için yazdığı yirmi iki şiiri içermekteydi. 1918’de, Sedat Simavi’nin çıkardığı Diken dergisinde ‘Çimdik’ takma adı ile mizahi yazılar yazarak hiciv ve mizah alanına, ‘Şair’ isimli bir şiir dergisi çıkararak yayıncılık hayatına girdi. İlk sayısı 12 Aralık 1918 tarihinde çıkan Şair mecmuasının yayın hayatı 20 Mart 1919 tarihinde parasızlık sebebi ile sona ermiştir. 1919’da mizahi manzumeler içeren Şen Kitap; kahramanlık, vatan sevgisi üzerine sekiz şiir içeren Şairin Duası ile Aşıklar Yolu adlı şiir kitaplarını, 1920’de Cenk Ufukları adlı şiir kitabını yayımladı.

Günümüzde hala popülaritesini koruyan Akbaba ve Meş’ale gibi dergilerin kurucusu ve yöneticisi olan Yusuf Ziya, 11 Mart 1967 yaşındayken İstanbul’da vefat etti. Cenazesi Zincirli Kuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Memleket Sivas Gazetesi olarak Türk Edebiyatı’na yeni bakış açıları getiren ve bu akımların şimdiki nesile aktarılmasını ön görerek hazırlık yapan Yusuf Ziya Ortaç’ı saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz.