MELDA GENEŞ
22 Mayıs Avrupa Obezite günü hasebiyle Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar 14 Mayısta verilecek olan konferans ve obezite hakkında bilgiler verdi.
Obezitenin Türkiye’de çok ciddi rakamlara ulaştığını söyleyen ve oranları aktaran Uçar; “DSÖ ( Dünya sağlık örgütü) nün 53 ülkeyi kapsayan 2022 Avrupa obezite raporuna göre küresel bir obezite krizi var. Covit pandemisi ile birlikte obezite bir salgın haline döndü. 2016 Verileri alınarak hazırlanan bu rapora göre Avrupa’da obezitenin en sık gözlendiği ülke Türkiye oldu. Türkiye’de fazla kilosu olan ya da obez yetişkinlerin oranı yüzde 66.8 oldu. Erkeklerde bu oran yüzde 64 olarak belirlenirken kadınlarda yüzde 69.3’e yükseldi. Rapor her 3 çocuktan birinde fazla kilolu veya obezite sorunu yaşandığını gösterdi.Dikkat çekmem gereken konulardan biri de bu veriler hesaplanırken en güncel veriler kullanıldı ama bunlar bir yılın verileri değil. Bu sebeple salgın konumunda değerlendirdiğimiz obezite hastalığının önlenmesi için alınması gereken önlemler konusunda ivedilikle hareket edimelidir.” dedi.
İnsaların kontrolsüz bir şekilde kilo almasının nedenlerine değinen Uçar; “İnsan bedeni mükemmel bir makinadır. Siz nasıl bir makinanın bakımını yapmaz, hasar görmesine neden olursanız, bedeniniz de aynen böyle hasar görür. Gıda sanayinde kullanılan katkı maddeleri, yüksek şeker/yağ içeren besinler, basitleştirilmiş karbonhidrat içeren beyaz ekmekler ve hareketsiz yaşam ile birlikte bedenimizin fabrika ayarlarını bozuyoruz. Bunun sonucunda topluma göre “iştahlı, doymuyor” denen bize göre “fizyolojisini bozmuş ve obezite hastalığına yakalanmış” bir nesil ortaya çıkıyor.” açıklmasını yaptı.
Obezite hastalığına yakalanmış bireylerin tedavi edilebileceğine ve yapılması gerekenlere ilişkin konuşan Uçar; “Satranç oynarken doğru zamanda doğru adım atınca nasıl şah-mat yapmak kolay olur. Obeziye ile mücadelede de basit ama etkili adımlar ile savaşabiliriz. Öncelikle bu adımların hepsinde sürekliliğin en önemli kural olduğunu vurgulayalım. Basit karbonhidrat içeren beyaz şeker ve beyaz unun diyetimizde bulunma sıklığını azaltmalıyız. Bunun için azaltmaya değil onların yerine koyabileceğimiz tam buğday unu ve meyve ile yapılan tatlı gibi alternatiflere odaklanmalıyız. Ana öğünlerin hepsinde minimum 2 kase yeşil- yapraklı salata veya 1 kase çoban salata gibi tok salata grubunu bulundurmaya özen göstermeliyiz. Yoğurtlu sebzeli salata alternatifleri ile soframızı renklendirmeliyiz. Fonksiyel gıda olarak tanımladığımız protein ve vitaminler açısından zengin kurubaklagil içeren yemekler, salatalar ve şekersiz kurbaklagilli kekler gibi besinleri soframızın bir parçası haline getirmeliyiz.Günlük su tüketim miktarına dikkat etmeliyiz .Örn; 70 kg bir insan kg başına 35 ml su tüketerek 2, 5 l su içmesi gerekir ve günlük adım sayımıza dikkat etmeliyiz. Merdiven, bisiklet kullanımı ile, bir durak erken inerek veya arabamızı biraz uzağa park ederek adım sayımızı artırmalıyız . obezite ile mücadelede günlük 10 bin adım atmalıyız diyoruz. Genel olarak protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren, fırında veya haşlama usülü ile sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanrak pişirilen, yanında sebze bulunan, süt ve yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarına yer verilen, ceviz ve badem grubu gibi kaliteli yağ gruplarına yer verilen sağlıklı tabaklar oluşturmalıyız.” dedi.
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen obezite için önlem alınması gerektiğini söyleyen ve bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini savunan Uçar; “Obezite gibi küresel bir krizin bireysel politikalara ek olarak daha genel adımlarla da çözümlenmesine ihtiyaç vardır. Örneğin şeker içeren besinlerin vergi oranının artması gibi veya beyaz ekmekteki unun beyazlık derecesinin, içerisinde bulunacak tam buğday oranının Türkiye genelinde mevzuat ile sabitlenmesi gibi.” çağrısını yaptı.
Halkı bilgilendirmek için verilecek olan konferans hakkında konuşan Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar; “Buradan güzel bir etkinliğin duyurusunu yapmak istiyorum. Tüm Sivas halkını da davet ediyorum. Avrupa obezite günü sebebiyle 14 mayıs saat 13:00 de Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde KADEM derneği aracılığı ile KADININ RUHSAL VE BEDENSEL ZİNDELİĞİ başlığı altında güzel bir konferans gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet Üniversitesi Başhekim yardımcısı Genel Cerrah Doç. Dr. Sinan Soylu, Diyetisyen Süheyla Subaşı UÇAR, Psikolog Aslıhan ER in sunumlarıyla obezite konusu diyetsel- psikolojik ve cerrahi tedavi yönleriyle ele alınacaktır. Tüm halkımızı davet ediyoruz.” diyerek konuşmasını noktaladı.