HANİFE KANAT

Diyetisyenler, bağırsak sağlığını çok yakından ilgilendiren ve sağlıklı kalabilmek için tüketilen kuru baklagilin haftada en az iki kere tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ancak kuru baklagil ailesi yanlış yöntemler kullanılarak hazırlandığında midede ve bağırsaklarda rahatsızlık hissi yaratabiliyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, kuru baklagil ailesinin doğru yöntemler ile tüketilmesine dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.

Kuru baklagil ailesinin faydalarından bahsederek konuşmasına başlayan Uçar; “Günümüzde bilim insanları bağırsakların ikinci beyin olduğuna dair vurgular yapıyor özellikle sindirim sistemi sağlığını korumanın birçok hastalığa yakalanmayı önleyeceği konusunda bir sürü çalışmalar yapılmakta. Sindirim sisteminizin sağlıklı olabilmesi için  doğru besinlerin tercihi önemli bir adım. Özellikle kuru baklagil gibi fonksiyonel gıda olarak tanımladığımız barsak sağlığınızı birinci dereceden etkileyen protein kaynağı, liften ve farklı vitamin ve minerallerden zengin besinlerin diyetimizde bulunması çok önemlidir. Haftada minimum iki kere kuru baklagil tercih edilmesini öneriyoruz ancak toplumdaki tüketim sıklığına bakıldığında kuru baklagillerin oluşturduğu şişkinlik durumundan dolayı çoğu insanın tercih etmediğini gördük. Bunun en temel sebebinin pişirme esnasında uygulanan yanlış yöntemler olduğunu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Kurubaklagili pişirmeden bir hazırlık süreci olduğuna ve doğru yöntemler kullanılırsa midede herhangi bir rahatsızlık meydana gelmeyeceğine değinen uçar; “Kuru baklagillerin içerisinde bulunan galakto oligasakkarit karbonhidratı, tüketildiğinde barsaklarda gaz oluşumuna neden olur. Bu sebeple kuru baklagilleri pişirmeden önce galakto oligasakkarit karbonhidratından ayrıştırmamız gerekir. Yanlış tercih edilen yöntemler arasında sıcak suya ıslatıp, bir taşım kuru baklagili kaynatıp suyunu döküp sonra tekrar su koyup pişirmek veya sadece bir kere oda sıcaklığındaki suda ıslatıp sonrasında pişirmek gibi yöntemlerin tercih edildiğini görüyoruz. Kuru baklagiller oda sıcaklığındaki suda toplamda 24 saat boyunca, 4 saatte bir 6 kere suyu değiştirilerek ıslatılır. Özellikle galakto oligasakkaritlerin suya difüzyon yoluyla geçmesinden dolayı bol suda ıslatılması ve dibe çöken bu gaz yapıci maddenin arındırılması için süzgeçle yıkanması çok önemlidir. Kesinlikle vitamin kaybı olmaması için sıcak suyla ıslatmayı ya da kaynatıp suyunu dökmeyi istemiyoruz. Kuru baklagiller doğru pişirme yöntemleri kullanıldığında gaz yapıcı potansiyelleri olmayan sağlıklı beslenmemizde yer almasını istediğimiz fonksiyonel gıdalardır. Haftada iki kere kuru baklagil tüketimine dikkat edelim sadece kuru fasulye kuru nohut yemeği olarak değil kuru baklagilleri kek yapımında veya kuru baklagilli salata seçeneklerini kullanarak da yapabilirsiniz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.