Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İftar vaktine kalan
Sivas
Yağmur ve kar
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9483 %0.01
42,3228 %2.66
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK KURBAN BAYRAMINDA BUNLARA DİKKAT

KURBAN BAYRAMINDA BUNLARA DİKKAT

HANİFE KANAT

Kurban Bayramı’nın gelmesi ile beraber eti sağlıklı bir şekilde tüketmek ve oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek için bir kaç detay işleme uymak gerekiyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ve pişirimi ile ilgili bilgiler verdi.

Kurban bayramının sağlıklı beslenme süreci için uygun bir dönem olduğunu belirten Uçar; “Sağlıklı bir beslenme tabağı modelinde yer alması gereken besin grupları et ve et ürünleri, tahıl grubu, sebze - meyve grubu, süt ve süt ürünleri, yağ ve yağlı tohumlardır. Sağlıklı beslenme tabağı modelinde gün sonunda ki besin tüketiminize bakıldığında bu besin gruplarından doğru porsiyonlarda doğru zamanda tüketim sağlarsanız sağlıklı beslenmiş olursunuz. Kurban bayramıda aslında tüm besin gruplarının ortak bulunduğu bir ortam olabilir. Protein grubu olarak et, karbonhidrat grubu olarak sarma, sebze grubu olarak salata ve içeçek olarak yoğurdun tercih edildiği bir ortamda güzel bir sağlıklı beslenme tabağı oluşturmak mümkün. Burada önemli noktalardan biri de besinlerin özellikle et grubunun son çıktı haline gelene kadar geçirdiği aşamalar.Bayramda en çok tercih edilen et grubunun pişirme şekline ve porsiyon miktarına dikkat etmelisiniz.” dedi.

Kesilen hayvanın pişirme ve saklama önerilerine değinen Uçar; “Kurban edilen hayvanda ilk 24 saat rigor mortis denilen ölüm sertliği olur. Bu durum pişirme sırasında zorluk oluşturmasına ve beslenme esnasında sindirim zorluğu oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple ilk gün bekletilip ikinci gün yenilmesini öneriyoruz ama kültürümüzün getirdiği ilk gün etin tadına bakma alışkanlığını devam ettirmeye kararlı kişilere de şöyle bir öneride bulunabilirim.  Tüketim porsiyonunu minimize edin ve sindirimin ağızda başladığını ve çok çiğneyerek yemenizin önemli olduğunu unutmayın. Kesilen hayvanların bir gün dinlendirmeden dondurulması ile etlerde bu sefer de çözülme sertliği oluşutuyor. Bu da aslında toplumda bilinilen olay rigor mortis gerçekleşip etin gevrekleşmesine izin verilmeden olan etler tekrar çözüldüklerinde yadsınmayacak oranda su kaybı oluşmasına neden olup etin kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu sebeple dondurma işlemi esnasından önce bu buzdolabında dinlendirmek için 24 saatin geçmesi bizim için önemlidir. Kırmızı etin içerisindeki demir(Fe) elementinin emilebilmesi için C vitamini içeren sebze grubu ile birlikte tüketilmeli. Kurban etleri büyük parçalar halinde değil, tek kullanımlık paketler halinde saklanmalı ve hava almayacak şekilde paketlenmesi ne özen gösterilmelidir.

Etler buzdolabında -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede 3-6 ay saklanabilmektedir. En önemli durumlardan biride donmuş et çözdürülürken oda sıcaklığında veya soba üstü gibi sıcak yerlerde değil, direk buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmesine dikkat edilmelidir. Çözünen et de tekrar dondurulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Bayramda sıvı tüketiminin önemini vurgulayan Uçar; “Bayramda sıvı tüketimine dikkat ediniz, tercihiniz boş enerji kaynağı şekerli gazozlar yerine kan şekerini dengeleyen ayran ve sütlü kahve gibi seçeneklerden yana olmalı. Bayramda tercih edilen besinlerin tuz oranı biraz daha fazla olduğu için içmeniz gereken su miktarına dikkat etmeli ve kg başına 35 ml den hesaplayarak içmelisiniz. 70 kg bir insanın içmesi gereken su miktarı bu hesaba göre 2, 5 lt dir.

Bayram deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri de şeker ve tatlı tüketimi, diyette yasak yoktur. Önemli olan doğru porsiyon ve doğru tüketim sıklığı dur.

Günlük 1 adet baklavayı geçmeye özen gösterelim. Baklava yanında süt ve ayran gibi protein den zengin besinler tercih edip kan şekerinin daha dengeli artmasını sağlayalım. Misafirlerimize şekersiz tatlılar yapıp ikram edelim. Şekersiz aşurenin tadı emin olun şekerlisinden daha lezzetli önemli olan meyvelerin şekerinden faydalanıp lezzetli tatlılar yapmak.” açıklamasını yaptı.

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar; “Bayramlar bizim için Sıla -i rahim yapma fırsatidir. Akrabalarımız ile uzun ve keyifli sohbetler yaptığımız ortamlar genellikle bayram sofraları oluyor. Bu keyifli anı bozmamak için beslenmemize önem vermemiz herkes için güzel olur. Buradan tüm İslam aleminin Kurban bayramını kutluyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *