MEHMET TIRPAN

İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Narkotik Suçlarla Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kentte uyuşturucu ile mücadele de çetin bir görev üstleniyor. Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün öncülüğünde kentte yürütülen operasyonlarla satıcılara göz açtırmayan ekipler, doğudan kaçak yollarla farklı farklı şehirlere kaçak yollarla taşınmak istenen uyuşturucuları da yürüttükleri başarılı operasyonlarla ele geçiriyor. Belirli periyotlarda da gençlere uyuşturucu veya madde kullanımının getireceği sorunlar ve suçlar hakkında da eğitimler veren ekiplerin, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla da kentte çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yapması bekleniyor. Meydanlarda, üniversitelerde ve liselerde uyuşturucu madde bağımlılığı hakkında zaman zaman konferanslarda veren ekipler gençlerin uyuşturucudan uzak durmasında ciddi rol oynuyor.

2021 YILINDA 12 KİLO 219 GRAM UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLMİŞTİ

2021 yılında yaptıkları operasyonlarla adlarından sık sık bahsettiren ekipler piyasa değeri 1 milyon 122 bin TL olan 12 kilo 219 gram uyuşturucu maddesini ele geçirmişti. Sentetik ilaç, Ecstacy, Hint keneviri, Captagon gibi sentetik ilaçların kullanılmasının da önüne geçmek adına çalışmalar yapan ekipler geçen yıl yaptıkları operasyonlarda 13 bin 043 adet Sentetik ilaç, 253 adet Ecstacy, bin 281 kök hint keneviri ve 3 adet Captagon ele geçirmişti. 64 kişi ise uyuşturucu ticareti yaptıkları için tutuklanmıştı.

ANNE VE BABALAR DİKKAT!

Uyuşturucu kullanımının yaygınlaştırılmaya çalışıldığı günümüzde Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne görev düştüğü kadar ebevenylere de büyük görevler düşüyor. Kent genelinde her ne kadar operasyonlar düzenlenerek satıcılar tutuklansa da uyuşturucu kullanımı tam anlamıyla bitmiş değil. Özellikle gençlerin bağımlılık yapan uyuşturucu ve çeşitlerinden uzak durmaları adına ebeveynlerin çocuklarını iyi takip etmesi gerekiyor. Davranış bozukluğu veya farklı septomların ortaya çıkması halinde ilgili kurum ve kuruluşlardan destek alınması hem çocuk hemde aile açısından ciddi önem arz ediyor.

BİR DEFA KULLANILDIĞINDA BİLE BAĞIMLILIK OLUŞABİLİYOR

Bir insanın uyuşturucu maddeye bağımlı hale gelmesi için maddenin bir defa kullanılması bile yeterli olabiliyor. Uyuşturucu satan kişiler bu nedenle kişiyi bağımlısı olacağı maddeyle tanıştırma başarısını göstermek için ilk seferinde maddeyi ücretsiz verebilir. Bu sebeple gençlerin bu konuda daha dikkatli olmaları da da gerekiyor. Olası bir bağımlılık halinde ise tedavi mümkün olabiliyor.