MEHMET TIRPAN

37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak ve olası bir virüs salgınının önüne geçmek adına raporlu ilaçların hasteneye gitmeden eczanelerden alınabileceğini söyledi.

1 Mart 2020 - 30 Haziran 2020 arası bitmiş ya da bitecek tüm raporların bitiş tarihinin medula sisteminde 30 Haziran 2020 olarak güncellendiğini aktaran Başkan Eren, “Sosyal Güvenlik Kurumu kronik raporlu hastaların ilaç teminine ilişkin düzenleme yaptı. Raporu olan hastalar hastaneye gitmeden ilaçlarını eczanelerden temin edebilecekler. Hastaların raporlu ilaçları sistemde bir aylık olarak karşılanacak” dedi.

Korono Virüs hastalığı ile ilgili eczacıların takip etmesi gereken genel ilkeler hakkında da bilgiler veren Eren, “Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği tarafından ilan edilen önlem ve tavsiyelere mutlak suretle uyulmalı. Ellerinizi sabunla sık sık yıkayın, mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze temas etmemeye çalışın. İhtiyaç halinde el antiseptiği kullanın. Her kullanım sonrasında 20 saniye kadar elinizi herhangi bir yere/kişiye temas ettirmeyin. Gün içerisinde kendiniz ve eczanedeki diğer çalışanlar için düzenli aralar vererek açık havaya çıkın. Mümkün oldukça maske, gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanın. Maske kullanımlarında kullanım süresi, değiştirme gereklilikleri gibi kullandığınız ürünün özelliklerine uygun talimatlara mutlaka uyun. İhtiyaç duyulan ilaç ve malzemelerin eczanede bulunmasını sağlamak adına gereken tedbirleri alın. Mümkünse eczane personeli arasında 1 metre mesafe olmasını sağlayın. Hastalara eczaneye girerken ve çıkarken ellerini dezenfekte etme imkanı sağlayın. E-reçete numarası, kimlik numarası kontrolü gibi gerekçelerle hastaların cep telefonlarını elinize almayın. Eczanenin personel bölümü ile hasta bekleme bölümü arasındaki sirkülasyonu en alt seviyede tutun. Personelinizi sağlık durumunu COVID-19 semptomlarına ayrı bir önem vererek yakından takip edin. Maske, kağıt mendil, hastalara ait atık malzemeler vb. materyallerin atık yönetim süreçlerine dikkat edin, personelinizi bu konuda bilgilendirin. Çalışanlarınıza, korunma yöntemlerine ilişkin eğitim verin ve uygulamaları düzenli denetleyin” ifadelerini kullandı.