Kış aylarında solunum solu enfeksiyonlarında artış olduğunu ve anne adaylarına antibiyotik kullanmamaları konusunda uyarılarda bulunan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, “Üst solunum yolu enfeksiyonu kış aylarında çok sık görülmektedir. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hafif burun tıkanıklığı bazen kas eklem ağrısı eşlik edebilir. Gebeliğin ilk haftasında çok fazla ilaç antibiyotik kullanılmasını önermiyoruz ancak beraberinde ateş olur, klinik bulgular daha fazla ağırlar beraberinde yaygın kas eklem ağrısı olur halsizlik ileri derecede olur ve anne bu sürede yeterli sıvı alamazsa ilk haftada antibiyotikte öneriyoruz ama gebelere tavsiyem kendi kafalarına göre antibiyotik kullanmamaları, Şu anda da gündemde Önemli olan konulardan biri Türkiye'de çok bilinçsizce Antibiyotik kullanımı bunun önüne geçmek istiyoruz.” dedi.

Dr. Salihoğlu, kadınların gebelikten 3 ay önce folikasit kullanmalarının önemine değinerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Gebelik bir kadının hayatındaki en önemli ve en güzel süreçtir ve her kadının hayatta Yaşamak istediği bir dönemdir. İlk trimesterda biz özellikle folik asit kullanımı öneriyoruz. Hatta bakanlığımız gebelik planlamada 3 ay öncesinden başlanıp ve gebeliğin ilk 3 ayına kadar folik asit kullanımını destekliyor ve biz de anne adaylarına mutlaka folik asit kullanmalarını söylüyoruz.  Folik asitin önemi, bebeğin beyin ve omurilik gelişimine, sinir sisteminin gelişmesi açısından oldukça önemli. O yüzden folik asit yetersizliğinde bebekte bir takım sorunlar oluşabiliyor, kafası su toplamış, omurgası problemli bebekler maalesef dünyaya gelebilmekte o yüzden folik asit kullanmaya dikkat edelim.”

Anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini dile getiren Dr. Salihoğlu, “Şu anda kış ayları yaklaştığı için çok şanslıyız balık üretimi artıyor balık yeme olasılığımız daha çok fazla o yüzden balık içinde Omega 3 olduğu için mutlaka haftada en az iki defa balık tüketimi yapılmalıdır Ama bu balıkları tüketirken de bilinçli bir şekilde tüketelim çok fazla dip balıkları ve büyük balıklar tüketmeyelim, kabuklu deniz ürünlerinden de uzak duralım, Balıkları da mümkün olduğunca kızartma şeklinde değil de ızgara ya da fırında tüketelim. Bunun dışında gebelikte bazen beslenmeye bağlı hormonal değişikliklere rastlıyoruz, kabızlık bazen bulantı kusma reflü çok sık görülmekte o yüzden hastalarımızın mevsiminde meyve ve sebze tüketmelerini Lifli gıdalar tüketmelerini ve çok yönlü beslenmelerine öneriyorum. Tabii ki karbonhidrat tüketeceğiz ama bunun yanında mutlaka yağlar, vitaminler, proteinler, mineraller mutlaka olmalı o yüzden çok yönlü beslenmeliyiz. Bizim alışkanlığımız genelde karbonhidrat. Pasta, börek, hamur işi kültürümüzün gereği çok fazla karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz ama bu konuda özellikle gebeler lütfen dikkat edelim kararında almakta fayda var. Bununla birlikte en önemlisi sıvı alımı en az 3 litre günde su tüketmeliyiz çünkü bebeğin gelişimi açısından su çok önemli annenin su ihtiyacı yeterli olacak ki bebeğe yeterli sıvı akışı, kan akışı, oksijen akışı yeterli olsun. Bu akışlar yeterli olursa sağlıklı bir bebek dünyaya gelecek.” şeklinde konuştu.