HANİFE KANAT

Yaz aylarının başlamasıyla beraber güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerekiyor. Vücut tipine ve rengine göre zararlı etkilerden korunmanın bir çok yöntemi bulunuyor. Sivas’ta güzellik uzmanlığı yapan Lütviye Bahçıvan, güneşten korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.

Sivas hava şartlarının cilde zararlı etkilerinin bulunduğunu belirten Bahçıvan, “Cildimiz dış ortamlardan çok çabuk etkilenmekte. Sivas, karasal iklim koşullarına sahip olan bir şehir özellikle kış aylarının uzun geçmesi nedeniyle rüzgar ve sert hava ciltte kuruluk olmasına sebep olmaktadır. Kuruyan ciltte kızarıklık, çatlama, yüzde pul pul dökülmelere neden olabiliyor. Kuru ve hassas olan cilt yapılarında mutlaka cilt yapısına uygun nemlendiriciler tercih edilmelidir, düzenli olarak cilt bakımı uygulanmalıdır. Yağlı olan cilt yapılarında ise, hava sıcaklıklarına bağlı olarak artan nem ile terleme çok fazla oluyor ve bu durum da sivilce oluşumuna neden oluyor. Gözenekler çok çabuk dolduğu için mutlaka düzenli cilt bakımı öneriyoruz. Cilt bakımı yapılmadan önce mutlaka cilt analizi yapılmalıdır. Ancak tek başına cilt bakımı cilt sağlını korumaya yeterli değildir, yaz aylarında bol bol su tüketmek ve sağlıklı beslenmek gerekir.” ifadelerini kullandı.

Güneşe maruz kalma süresinin uzaması ile birlikte ciltte kuruluk ve güneş lekesi problemlerinin ortaya çıktığını belirten Bahçıvan, “Güneş ışığı UV-A ve UV-B denen 2 yapısal bileşim içeriyor. UV-A ışınları yeryüzüne gün boyu, UV-B ışınları ise 12:00-14:00 saatleri arasında yoğun olarak ulaşıyor. Özellikle bu saatler arasında güneşe fazla çıkılmaması, açık renk giysiler giyilmesini öneriyoruz. Bol sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Cildimizi güneşten korumada ayrıca güneşten koruyucu kremler de mutlaka kullanılmalıdır. Cildimize ve cildimizin yapısına uygun, mümkünse UV-A ve UV-B fitre sistemi olan geniş spektrumlu ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucuyu, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce cildinize uygulanmalı ve gün içinde 2 saatte bir yenilenmelidir. Cilt rengi beyaz ya da açık pembe olan sarışın ve kızıllar genellikle bronzlaşmıyor. Bu cilt tiplerinde korunmasız bir şekilde güneşte kalmak yanıklara yol açıyor bu nedenle SPF 50 ürünlerini tercih edilmelidir. Kumrallar için hafif bronzlaşma oluşabilen bu cilt tipleri de genellikle güneşe karşı duyarlı oluyor. Kumralların ciltleri sarışınlara nazaran biraz daha güçlü olduğu için SPF 30 ürünlerini tercih edilebilirler. Esmerler ise, SPF 15 tercih edilebilirler.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.