Şehir Hastanesi olarak Sivas’a yapılan Numune Hastanesinin ardından işlevsiz hale getirilen eski Devlet Hastanesi yeniden Sivaslıların hizmetine açılıyor. Sağlıkta yaşanan sorunların ardından harekete geçen Vali Salih Ayhan, Sivaslılara daha iyi sağlık hizmeti verilmesi noktasında eski devlet hastanesinin onarıma alınacağını, bölgedeki otopark sorununun çözüleceğini ve hastanenin eski günlerdeki gibi işlevini sürdüreceğinin müjdesini verdi.

MEHMET TIRPAN

Sağlıkta yaşanan yoğunluğun en aza indirilmesi noktasında aile hekimlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Vali Ayhan, Numune hastanesindeki yoğunluğu azaltmak ve daha kaliteli sağlık hizmeti vermek adına eski Devlet Hastanesini daha aktif hale getireceklerini söyledi.

Tuzlugöl Mahallesine 150 yataklı hastane yapmak adına da çalışmaların yürütüldüğü aktaran Ayhan, “Sağlık hizmeti alma kültüründe sıkıntımız var. Canı sıkılan başı ağrıyan aile hekimine gitmiyor hastaneye gidiyor. Numune Hastanesinde oldukça fazla yoğunluk yaşanıyor. Bu yoğunluğu azaltmak adına yeni Aile Sağlığı Merkezleri ve eski devlet hastanesini daha rantabıl hale getireceğiz” dedi.

İlk olarak eski devlet hastanesinin etrafının açılacağını ve hastanenin tadilata alıcağını aktaran Ayhan, “İlk olarak eski Devlet Hastanesini daha etkin ve işlevsel hale getireceğiz. Acil sağlık hizmetlerinin daha etkin verildiği, 100-150 kişinin sağlık hizmeti aldığı, bir çok polikliniğin olduğu bir hastane haline getireceğiz. Bölgedeki lojmanları yıkacağız ve otopark sorununu da çözeceğiz. Yaklaşık 500-600 bin TL’lik tadilata ihtiyaç var. Eski Devlet hastanesini çok daha etkin hale getireceğiz. Hastanede acil sağlık hizmetleri, çocuk acil ve diğer poliklinikler hizmet verecek. Numune Hastanesinin de yükü azalmış olacak. Eskiden 7 tane hastane vardı. Ancak bu hastaneler küçük kapasiteli idi. Şimdi bu hastanelerin kapasitelerinin daha fazlası kadar yatak kapasitemiz var. Ama buna rağmen bir memnuniyetsizlik var. Aslında Sivas çok büyük bir il değil nüfusumuz 350 bin nüfusumuz var. Bir vatandaş en fazla yarım saatte hastaneye ulaşabilir. Sağlıktaki eksiklikleri ve sorunları tespit ettik. Sorunların çözümü için aile hekimlerinin oldukça aktif olması lazım. Yani başı ağrıyan hastaneye değil aile hekimine gitmesi lazım. Bu kültürü Sivas’ta oturtmamız lazım. Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinin sayısını artırmaya çalışıyoruz. Farklı bölgelere 11 tane ASM yapıyoruz. Hastanenin yükünü azaltmak için yapılacak sağlık merkezlerinde ayakta tedaviler yapılacak. Tuzlugöl Mevkiinde Belediye yeni hastane ile ilgili imar çalışması yapıyor. Bizi belkide en rahatlatacak çözüm Tuzlugöl Mahallesine 150 yataklı hastane yapmak. Şuan hastaneyi yeni yatırım programına almak zor. Bu bir gerçek. Biz bu sorunu aşmak için ne yaptık yeni hastane yapılması için çalışmalara başladık. Maliyet hesaplaması yapıldı. Sağlık hizmetleri ile ilgili yatırım planı oluşturulduğunda bizim düşencemiz fikrimiz ve yerimiz hazır. Tuzlugöl Bölgesinde bir hastaneye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.