HABER MERKEZİ

Geriatri Uzmanı Dr. Ali Ekrem Aydın, Numune hastanesinde hasta kabulüne başladı.

Geriatri ile ilgili bilgiler veren Uzm. Dr. Ali Ekrem Aydın, "Hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalıkların yanı sıra Osteoporoz, İdrar ya da gaita kaçırma, bu yaş grubunda sık rastlanan unutkanlık şikâyetlerine neden olan bellek bozukluğu, yaşa bağlı unutkanlık ya da Alzheimer Hastalığı ve diğer demanslar (bunama), Depresyon, Uyku bozukluğu, Kronik ağrı, Kronik kabızlık, Düşme, Beslenme bozukluğu, Bası (yatak) yaraları, Çoklu ilaç kullanan hastalar Geriatri Polikliği’ne başvurabilirler” dedi.

Geriatri’den en fazla faydayı görebilmek adına hastaların polikliniğe gelirken dikkat etmesi gereken konular hakkında da bilgiler veren Aydın, “Hastalarımızın her muayeneye gelişlerinde varsa işitme cihazı, gözlük ve bastonlarını beraberlerinde getirmelerini istiyoruz. Daha önceden herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılmış olan kan, idrar ve görüntüleme tetkiklerini beraberlerinde getirmelerini istiyoruz. Kullanıyor oldukları (bitkisel ürünler dahil) tüm ilaçlarını –özellikle kutularıyla birlikte getirmelerini özellikle istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Geriatri servisinin yaşlı bireylerin sağlık bakımı ile özellikli olarak ilgilenen bilim alanı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Aydın, “Yaşlı bireylerin sağlık dinamiklerindeki çarpıcı değişiklikler nedeniyle klasik tıp kurallarının kayda değer bir kısmı yaşlılar için geçerli olamayabilmektedir. Bu nedenle yaşlı bireyi bu yönlerden daha iyi anlayabilen ve daha iyi yönetebilen bir tıp disiplinine ve bu alanda özelleşmiş hekimlere ihtiyaç duyulmuştur. Burada bahsi geçen hekimler Geriatri uzmanlarıdır. Bu uzmanlık alanı için İç Hastalıkları uzmanlığının ardından 3 yıllık özel bir eğitim ve deneyim süreci (üst ihtisas-yan dal) gerekmektedir. Ülkemizde Geriatri alanında henüz yeterli sayıda hekim yoktur. Geriatri Bilim Dalı da toplum nezdinde henüz yeterince bilinirliğe sahip değildir. Ancak bilgilerim ve tecrübelerim ışığında; sağlık bakım hizmetlerinde Geriatri ile tanışan bir yaşlının sağlık ve yaşam kalitesinde çarpıcı düzeyde olumlu gelişmeler yaşanabileceğini belirtebilirim" dedi.

Geriatri polikliniğinde sunulan sağlık hizmetlerinden bahseden Uzm. Dr. Aydın, "65 yaş ve üzerinde olan her bireyin tıbbi bakım için başvurabileceğini belirtebilirim. Özellikle vurgulamam gereken bir kısım var ki şudur: Geriatrinin farkı ‘geriatrik sendromlar’ diye adlandırılan, yaşlılarda sıklığı artan ve yaşlıya önemli bir sağlık yükü getiren sağlık sorunlarıdır. Geriatrik sendromları saptamak ve mümkün olduğunca çözüm üretmek adına ‘Ayrıntılı Geriatrik Değerlendirme’ diye adlandırdığımız bir klinik değerlendirme yaklaşımını benimsiyoruz. Bu değerlendirme kapsamında bireyin yakınmalarına yönelik muayenesi yanı sıra detaylı ilaç kullanım öyküsü, bellek, duygu durum, yürüme ve denge, günlük hayattaki fonksiyonelliği, beslenme gibi farklı alanlara yönelik değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Ayrıntılı Geriatrik Değerlendirmeden faydalanarak bireyin tıbbi takip ve tedavisini nitelikli bir şekilde planlayabiliyoruz. Tecrübe isteyen ve zaman alan bu klinik yaklaşımın en önemli özelliği; bir yaşlının tıbbi bakımını en iyi şekilde sağlamaya imkân sunmasıdır. Poliklinik hizmeti yanı sıra gerekli durumlarda değerlendirme sürecinin detaylandırılabilmesi veya sağlık sorunun tedavisi için hastanın geriatri servisine yatışı da yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.