MANİSA İl Halk Sağlığı Müdürü Engin Yıldırım, Sağlık Bakanlığı'nın gribal enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için ülke genelinde uygulamaya koymayı planladığı 'Hızlı Antijen Testi'nin (HAT), yılbaşı itibari ile Manisa'daki hastanelerde başlayacağını söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nın aldığı 400 bin HAT testini hastanelere dağıtmaya başladığını belirten Yıldırım, "Kış döneminde görülen gribal enfeksiyonlarının (üst solunum yolu enfeksiyonu) yüzde 85'ini virüsler oluşturuyor. Yüzde 15'lik bir kısmı da bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar olup, bunlar oluşturduğu etkene göre antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. Ancak bunların her ikisinin ayrımı zor olduğundan, viral mi bakteriyel mi ayrımı zor olduğu için birçok hekim arkadaşımız sonrasında üzerine binebilecek bakteriyel enfeksiyonu da düşünerek ya da hastanın da zorlamasıyla gereksiz bir antibiyotik kullanımına girmekte. Bu gereksiz antibiyotik kullanımının öngörülemeyen birçok yan etkileri var. O nedenle gerekmedikçe antibiyotik kullanmamak gerekir" diye konuştu.
HASTA ÜÇ DAKİKA İÇERİSİNDE YANIT
Manisa'da hekimlere bu testle ilgili eğitimlerin verilmeye başlanılacağını belirten Yıldırım, "Bakanlığımız bakteriyel enfeksiyonların belirlenmesi için boğazdan küçük bir sürüntü almak suretiyle üç dakika içerisinde net bir şekilde yanıt veren 'hızlı antijen testi'ni almış durumdadır. Hasta henüz odada iken hasta görebilecek şekilde hızlı antijen testindeki renk değişikliğinden doktor da hasta da bu gribal enfeksiyonu için antibiyotik kullanıp kullanamayacağına dair net bir şekilde görebilecek. Bakanlığımızın bu uygulaması hem gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi, hem de hastaların doğru bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok güzel bir uygulama. Yılbaşından itibaren Manisa'daki hastanelere yetişecek. Gribal enfeksiyonların asıl olduğu dönem şubat ayıdır. Bu uygulamayı hiçbir laboratuvar testi gerektirmeden kısa sürede hastalarımız için bu kışın en doğru şekilde uygulayacağız. Test özellikle bakterilerin yapmış olduğu 'A Grubu Streptokok' dediğimiz enfeksiyonlara uygulanacak. Hastanın boğazından alınacak bu sürüntü pozitif çıktığında antibiyotik kullanımı yüzde 100 garanti olacak. Test pozitif çıkmaz ise hastanın sadece normal tedavileri yapmamıza olanak sağlanacak" diye konuştu.