MEHMET TIRPAN

Korona Virisünün Dünya Sağlık Örgütünce salgın hastalık olarak ilan edilmesinin ardından el dezenfektesi ve temizlik ürünlerinde yaşanan sıkıntıların ardından Cumhuriyet Üniversitesi harekete geçti.

Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Tutku Tunç ve Öğr. Gör. Eda Sönmez Gürer önderliğinde fakülte laboratuvarlarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) formülasyonuna uygun olarak el dezenfektanı üretimine başlandı.

Çalışmaları yakından takip ederek üretim yapılan alanda incelemelerde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Alim Yıldız, hijyenle ilgili ürünlerin Cumhuriyet Üniversitesinde üretilmesi için önümüzdeki günlerde daha etkin çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Üretilen el dezenfektanlarının Cumhuriyet Üniversitesinde kullanılacağını aktaran Rektör Alim Yıldız, üretimde görev alan ekibe teşekkür etti.

Ürettikleri el dezenfektanı hakkında bilgiler vedren Öğr. Gör. Eda Sönmez Gürer ise, koronavirüsün en çok el yoluyla bulaştığını, bu noktada da el temizliğinin önemli olduğunu söyledi.

Üretilen el dezenfekte ürününün 3 maddenin birleşimiyle oluştuğunu aktaran Sönmez, “ürettiğimiz el dezenfekte ürününün insan sağlığı açısından en ufak bir olumsuz etkisi yok. El dezenfektenin ana maddesi yüzde 76’lık etanol. Etanolün bildiğimiz gibi çok büyük dezenfektan etkisini var. Ayrıca yüzde 3’lük oranında hidrojen peroksit var. Bir diğeri de gliserin. Cildimizi korumak amaçlı viskoz bir maddedir. Bu el dezenfektanını öncelikle Üniversite Hastanemizdeki sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı üretiyoruz. Daha sonra idari birimlerimize dağıtacağız” ifadelerini kullandı.