HANİFE KANAT

Parkinson'un Gizli Habercileri: Koku Kaybı ve Kabızlığa Dikkat Parkinson'un Gizli Habercileri: Koku Kaybı ve Kabızlığa Dikkat

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dünyanın farklı yerlerinde sağlıklı yaşam konusunda insanları bilgilendirme etkinlikleri ile kutlanıyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, Dünya Yürüyüş Günü hasebiyle vatandaşlara sağlıklı beslenmenin yanında sporun ve hareketin öneminden bahsederek açıklama yaptı.

Sağlıklı beslenme ile beraber danışanların hareket potansiyellerininde çok önemli olduğunu belirten Uçar; “Hayatlarına ekleyecekleri bu hareketi özellikle gelip geçici değil de uzun vadeli bir aktivite olmasına özen gösteriyoruz. Tabii ki bulunduğumuz yoğunlukta ve yaşam koşullarında en kolay yapılabilecek egzersizlerden birisi yürüyüştür.” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşün insan bedinine çok büyük faydaları olduğunu aktaran Uçar; “Sporsel aktiviteler bir insan için en güzel ağrı kesicidir. Böyle bir ağrı kesiciyi günlük belirli bir dozda almak gerçekten hayat motivasyonunu ve enerjisini arttırıyor. Ben genellikle danışanlarıma 15 dakika tempolu yürüyüş ile alışkanlık değiştirme tedavisi yapmaya çalışıyorum. Özellikle her gün 15 dakika vurgusu yapmamızın sebebi günlük adım sayısında homojen bir artış olmasıni sağlamaktır. Temel amaç her gün bir şekilde yürüyüş yaparak zinciri kırmamaya odaklanmaktır. Bu şekilde yürüyüş yapmayı kişinin ertelemesinde önlemiş oluyoruz. Uzun vadede kişi fark etmeden günlük 15 dakika yürüyüşün zaten üzerine çıkmış oluyor. Buradaki temel vurgun küçük başlangıçlar yapmanız yeterli büyük hedefler koymayın. Bir diğer önerimiz de Dünya sağlık örgütünün sağlıklı bir insanın yapması için gerekli yürüyüş önerisi.Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. Sağlığınız için hareketli olmanızı öneriyoruz. Hareketlinbir yaşam ve bu önerdiğimiz şekilde bir yetişkinin yürüyüş yapması onu bir çok kronik hastalıktan koruyacaktır. Açık alanda yürüyüş yapması güneş etkisi ile vücudunun D vitamini sentezi yapmasına destek sağlayacaktır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.