HANİFE KANAT

Tatlı isteğini azaltması ve kan şekerini düzenlemesi ile meşhur olan tarçının tercih edilirken doğru tercih edilmediğine dikkat çeken Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar tarçının doğru kullanımı ile ilgili bilgi verdi.

Tarçın’ın üçe ayrıldığını belirten Uçar; “Seylan tarçını(Cinnamomum ceylanı), Vietnam tarçını (çubuk tarçın), (Cinnamomum loureirii) ve Çin tarçını(Cinnamomum cassia) olmak üzere üç cinstir. Seylan tarçını daha çok gıda sanayiinde kullanılır. Kokusu ve aromasının güzelliği ile bilinir. Vietnam tarçını bildiğimiz çubuk tarçındır. Bu tarçın grubunda kan şekerini dengelemeye yardımcı olan sinemaldehit miktarı azdır ancak içerisinde kan sulandırıcı etkisi olan kumarin miktarı fazladır. Bizlerin size önerdiği tıbbi tarçın diye geçen çin tarçını ise içeriğindeki kan şekerini dengelemeye yardımcı olan sinemaaldehit miktarı fazla iken içeriğindeki kumarin miktarı daha  azdır. İçeriğindeki kan şekerini dengeleyen maddenin daha fazla olmasından dolayı tıbbi tarçın diye geçen, tatlı ihtiyacını azaltan tarçın grubu olarak çin tarçını tercih ediyoruz. Özellikle şeker hastalarının, insülin direnci olan kişilerin tatlı tüketimini dengelemekte zorlanan kişilerin günlük çin tarçını kullanımını öneririz.” açıklamasını yaptı.

Tarçının nasıl tüketileceği ile ilgili tüyolar veren Uçar; “Genellikle tüketim önerim geceden bir su bardağı sıcak suya 5 tane karanfil, bir dilim limon, bir dilim yaş zencefil ve bir çay kaşığı tarçın ekleyerek sabaha kadar üzeri kapalı bir bardakta bekletilmesi. Sabah uyanınca suyun tüketilmesi bağışıklığınızı kuvvetlendirecek, sindirim sistemimizdeki bakteriyel durumu dengeleyecek ve güne dengeli bir kan şekeri ile başlamanızı sağlayacak. Özellikle bitki çaylarına ekleyerek, yeşil çay ve Mayıs papatyası gibi çaylara ekleyerek kullanımının da keyif verdiğini ekleyebilirim.” dedi.

Son olarak tarçının kullanım miktarına ilişkin uyarıda bulunan Uçar; “Ben normalde danışanlarıma tıbbi tarçın kullanımını öneriyorum. Eğer evinizde çubuk tarçın varsa içerik kalitesinden dolayı tüketmemenizi öneririm. Tüketileceksede tüketim miktarı çok önemlidir çünkü çubuk tarçında bulunan kumarinin kan sulandırıcı etkisiden dolayı çubuk tarçınını fazla kullanırsanız kanama riskini artırabileceği, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ciddi risk artışı sağlayabileceği bildiriliyor. Fazla miktarda kumarinin karaciğer hasarına yol açabileceği yapılan bir diğer uyarı. Çubuk tarçının günlük maksimum kullanım miktarı 1 g yani 1 tane çubuk tarçınin 3’te 1’i. Aynı zamanda verimi az bir bitkisel üründür. Bizlerin size önerdiği tıbbi tarçının (çin tarçının) günlük maksimum kullanım miktarı 2 g dir. Günlük 1 tatlı kaşığına takamül eder ve kan şekerini dengeleme yönü yüksektir. Bu tarçını eczanelerden veya diyet marketleri olan kliniklerden temin edebilirsiniz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.