KADIN Hastalıkları ve Doğum doktoru Doç.Dr. Gökalp Öner, normal doğumda annenin hızla normal yaşantısına dönüp, doğum kilolarından kısa sürede kurtulabildiğini, bebeklerin de hayata daha kolay adapte olduğunu bildirdi.
Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç.Dr. Gökalp Öner, bebek bekleyen anne ve baba adaylarına normal doğumun yararları hakkında bilgi verdi. Doç.Dr. Öner, doğal doğumun (normal doğum) vajinal yoldan rahim kasılmaları ile başlayan ve rahim ağzında açıklık olması ile ilerleyen bir süreç olduğunu söyledi. Doç.Dr. Öner, şöyle dedi:
"Bu süreçte önemli olan anne adayı ile doğumu gerçekleştirecek doktorun uyum içerisinde olması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasıdır. Sezaryen yöntemi ise vajinal yolla doğum yapamayan ya da bebeğin sıkıntıda olduğu durumlar gibi zorunlu hallerde yapılan bir cerrahi müdahaledir. Sezaryene bağlı olarak artan kanama, enfeksiyon, yapışıklıklara bağlı ağrı, bir sonraki gebelikte tekrar sezaryen zorunluluğu gibi komplikasyonlar nedeniyle normal doğum genellikle daha çok tavsiye edilmektedir. Anne ve baba adaylarına vajinal doğumun yararları, şekli ve süreçte yaşananlar doğru bir şekilde anlatılmalı ve sağlıklı bir doğum için kaygılar giderilmelidir."
Doç.Dr. Gökalp Öner, bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anne ve baba adaylarının, gebelik sürecini iyi değerlendirmeleri gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Normal doğum için gebelik süresince doğum ve nefes egzersizleri yapılması çok önemlidir. Annenin doğum sürecinde yaşayacakları, ağrısız doğum, sezaryenin hangi durumlarda gerekli olabileceği gibi bilgiler ebeveyn adaylarına anlatılmalıdır. Anne adayı doğru bilgilendirme ve doktoruna olan güvenle normal doğum için motive olablir. Yapılan araştırmalarda, normal doğum yapacağına inanan kadınların yüzde 90’ının doğumunu bu şekilde gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Gebelik sürecinde doğuma hazırlık kursları ve doğum koçları da, normal doğum oranının artmasında etkili olmuştur. Kurslara giden anne ve baba adaylarının büyük bir bölümünün normal doğumu tercih ettiği bilinmektedir. Doğum öncesinde anne adayında çatı ve çıkım bölgelerinin normal doğuma uygun olması çok önemlidir. Gerekli muayene ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra anne adayı normal doğum sürecine hazırlanır. Doğum pozisyonu ve bebeğin kilosu normalse her anne adayı normal doğum yapabilir. Doğum sırasında bebeğin kalp atımlarında bozukluk yoksa ve etkin ağrılarla doğum ilerliyorsa normal doğum kesinlikle gerçekleşir. Hem anne hem de baba adayının en çok endişelendiği durum, doğum sırasında olabilecek komplikasyonlardır. Hekimler bu konuda anne ve baba adaylarını mutlaka bilgilendirmelidir. Varsa önceki gebelik süreci, beslenme önerileri, alınması ya da alınmaması gereken besinler, gebelikteki tarama testleri ve kullanılması gereken ilaçlar konusunda uzman hekimlerin bilgi vermesi anne adayının sağlığı açısından önemlidir."
"DOĞUM TARİHİ, ADET TARİHİNE GÖRE BELİRLENMİYOR"
Gebelik konusunda çoğu zaman yanlış bilinen doğrulardan birinin de doğum tarihinin son adet tarihine göre hesaplanması olduğunu bildiren Doç.Dr. Öner, "Son adet tarihine göre hesaplanan doğum tarihi 20 gebenin sadece bir tanesinde tutmaktadır. 39'uncu gebelik haftasından 42'nci haftaya kadar anne adayının doğumu gerçekleşebilmektedir. Ağrıların düzenli olması, rahmin kasılıp bir bölgede toplanması, kanamanın olması veya suyun gelmesi doğumun başladığını gösterir. Gebelik süresi aslında gebelik öncesi dönemle başlar. Sağlıklı bir gebelik planlı olmalı ve gebelik öncesi dönemde anne ve baba adaylarının bu konuda hazırlık yapması gerekir" dedi.