HANİFE KANAT

Hem fiziksel hem ruhsal olarak sağlıklı olabilmek açısından sağlıklı beslenme şart. Diyetisyenler ise sağlıklı beslenebilmemiz için bizlere bu yolculukta ışık tutan yegane kahramanlarımızdan. 6 Haziran Diyetisyenler Günü ile ilgili Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar diyetisyenlik mesleğinin aslında ne olduğunu anlattı.

Sözlerine Diyetisyenler Günü'nü kutlayarak başlayan Uçar; “Tüm meslektaşlarımın ve meslektaş adaylarımızın 6 Haziran Diyetisyenler Günü'nü  kutluyorum.” dedi.

6 yıldır kendi özel kliniğinde danışanlarıyla özel ilginelerek hayatlarına dokunduğunu vurgulayan Uçar; “Diyetisyen 7'den 70'e her yaş grubunda her hastalıkta veya sağlıklı durumda beslenme planı hazırlayan kişidir. Diyetisyen hastanede ayaktan hastalarla ilgilenebilir ya da klinikte bölümde yatan hastaların beslenme tedavisi ile ilgilenebilir, yoğun bakım hastalarının tüple beslenmesini sağlayabilir. Hastane veya kurum mutfağında çalışanlara özel menü planlayıp o yemeğin her aşamasında yönetici diyetisyen olarak bulunabilir, anaokulunda çocuklara özel menü planlamaları yapabilir aynı zamanda özel bir klinikte danışanlarına hizmet verebilir.Kısacası besinin olduğu her yerde diyetisyenler var olmalı.” ifadelerini kullandı.

Görevini çok severek ifa ettiğini dile getiren Uçar; “İtiraf etmeliyim ki bu mesleği ilk tercih ettiğim günlerde insanlardan bu kadar dua alacağımı ve onlara bu kadar katkımın dokunacağını düşünmezdim. Bugün kliniğimden çıkarken genç kızın veya genç bir erkeğin özgüvenli bir şekilde dik duruşunu gördüğümde, yaşlı bir teyzenin-dedenin kendi kişisel bakımlarını özgürce kendileri yapabildiği için rahat namaz kıldıkları ve rahat hareket ettikleri için teşekkür ettiklerinde, bir kadınla erkeğin veya bir anne kızın aralarındaki iletişime sağlıklı bir beslenme yöntemi ile katkı sağladığımı gördüğümde, yıllarca evden çıkmayan ve insanlar tarafından yargılanan bir bireyin dışarıya ilk adımı attığını gördüğümde, hayatında kendine ilk defa değer verip vakit ayırdığını söyleyen ve aldığı yolla özgüveni artan bir bireyi gördüğümde ve daha burada kelimelerle anlatamayacağım birçok duyguyu yaşadığımda "İyi ki dyetisyenim" diyorum. Diyet yapmanın aslında sağlıklı yaşamın bir parçası olduğunu belirten Uçar; “Bizler her zaman diyetin bir perhiz olmadığını yemek yemek olduğunu insanın ruh ve beden sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmesinin ne kadar önemli ve zor bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi diyet anne karnında başlar yaşam sonlandığında biter. Bu sebeple yaşamınız boyunca devam eden beslenme sürecinizin sağlıklı ve dengeli olması hayatınızı temelden etkileyen durumlardandır.” açıklamasını yaptı.

DİYETİSYENLİĞİN ZOR YANLARIDA VAR

Diyetisyenlik mesleğinin zorluklarına değinen Uçar; “Bu mesleğin de tabii ki zorlukları mevcut bugün Avrupa'da obezite görülme sıklığında maalesef 1 sıradayız. Artan obezitenin sebebi ile maalesef bu alanda uzman olmayan sadece 1-2 sertifika alıp uzman gibi davranan ve insanların sağlığını hiçe sayan halkımızın iyi niyetine suistimal eden sahtekarların çoğaldığı bir dönemdeyiz. Bu sebeple buradan herkese sesleniyorum üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmayan kişiler beslenme uzmanı değildir öğrenciler ilk 3 yıl teorik + laboratuvar, 1 sene de hastanede staj eğitimini gördükten sonra mezun olup diyetisyen ünvanını elde ediyorlar. Beslenme tedavisi ciddi bir iştir yanlış beslenme tedavisi ile bağışıklık sistemini zayıflatabilir böbrek ve karaciğer gibi temel organların büyük hasarlar görmesine neden olabilir ve aynı zamanda hastaların ruhunda travmalar oluşturabilirsiniz. Bu sebeple yasalarla bu işin denetimi daha kontrollü yapılmalı ve aynı zamanda bilinçlenen halkımız böyle sahtekarlara fırsat vermemelidir.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların diyetisyene gitmeleri için teşvik görevinin diyetisyenlere düştüğünü belirten Uçar; “Sevgili meslektaşlarım mesleğimizi halkımıza tanıtalım ve onların yanında olup sağlıklarını emanetimiz bilelim. Hepinizin 6 Haziran Dünya Diyetisyenler Günü'nü kutluyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.