Hanife Kanat
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Uzman Klinik Psikolog Begüm Özkaya depresyon ile ilgili bilgiler verdi.
Hayatın her alanında her sebepten dolayı ortaya çıkabilecek depresyon ile ilgili konuşan Psikolog Begüm Özkaya; “Hepimiz hayatımızın herhangi bir noktasında kendimizi üzgün, mutsuz, aciz veya yetersiz hissedebiliriz. Çoğumuz için bu duyguların sebebi farklıdır. Kimi ekonomik zorluklar, kimi bir gönül ilişkisinin bitmesi, kimi ise hayatında yaşadığı çeşitli sıkıntılar şeklindedir. Olumsuz duygularımız acı verici ve bunaltıcı olabilir fakat zaman geçtikçe bu duygular geçer ve yoğunlukları azalır. Fakat depresyon toplumda en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur.” açıklamasını yaptı.
Depresyonun kişiden kişiye farklılık gösterebilecek olan belirtileriyle ilgili bilgi veren Özkaya; “Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak ve umutsuzluk duyguları başta gelir. Değersizlik, suçluluk duyguları, başarısızlıkta kendini suçlama, öfke patlamaları, sinirlilik hissi veya hayal kırıklığı yaşama gibi duygusal reaksiyonlar olabilir. Fiziksel olarak ise; konuşma veya hareket etmede yavaşlama, yorgunluk veya enerji eksikliği yaşama, sebepsiz sırt ve baş ağrısı gibi sorunlarda depresyon belirtileri arasında yer alabilir.” şeklinde konuştu.
Son olarak depresyonun tedavi edilemeyen bir hastalık olmadığından ve tedavi sürecinden bahseden Özkaya; “Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden tedavinin sonucunda iyileşebilirler. Fakat depresyon yenileyici bir hastalıktır. Daha önce tekrarlanmış olması tekrarlama olasılığını arttırır. Onun için tedbirli ve gerektiğinde destek alarak hayata devam edilmesinde fayda vardır. Diğer hastalıklar gibi depresyonda tamamen iyileşir gibi bir şey söylemek pek mümkün olmamakla beraber; hastalık tedaviye yüksek oranda yanıt verir. Aynı zamanda ilaç ve terapi süreci bitmiş ise kişinin dönem dönem psikolojik destek almasında fayda vardır.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.