Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İftar vaktine kalan
Sivas
Yağmur ve kar
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9483 %0.01
42,3228 %2.66
Ara
Sivas Memleket SAĞLIK “ÇOCUKLAR TAKLİT EDEREK ÖĞRENİR”

“ÇOCUKLAR TAKLİT EDEREK ÖĞRENİR”

HANİFE KANAT

Çocuklarda yeme bozukluğu ve obezite her geçen gün artan bir sorun olmaya devam ediyor. Çocukların beslenmesi ile ilgili doğru ve bilinçli bir yol izlemek onları hem psikolojik hem de fiziksel bir çok sorundan kurtarmaya vesile oluyor. Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, çocukların beslenmesi ve ailelerin izlemesi gereken yollar ile ilgili bilgiler verdi.

Çocukların ailelerini taklit ederek öğrenmeye başladıklarını söyleyen Uçar; “Çocukların en büyük öğrenme yetilerinden biri taklit etmedir. Beslenme eğitiminde çocuklarımız taklit ederek öğrenirler. Bu süreçte çocukların ilk taklit ettiği kişiler anne, baba ve kardeşlerdir.” dedi.

Beslenme eğitiminin bir süreç olduğunu ve gebelik döneminde annenin tükettiği besinler ile bağlantılı olduğunu belirten Uçar; “Beslenme eğitiminin başlangıcı anne karnıdır, bu sebeple gebelik sürecinde sağlıklı ve çeşitli beslenme planının yürütülmesi çok önemlidir. Çocuklarda yeme probleminin önlenmesi için ebeveynler öncelikle kendi beslenme planlarını düzenlemelidir. Üç tane altın kuralımız var; birincisi, kendi sağlıklı beslenme alışkanlıklarımıza odaklanıp ‘örnek yeme alışkanlıkları’ sergileyeceğiz. İkinci altın kuralımız, çocuklarımızla iletişimimizi güçlü tutacağız. Bir besini yemediklerinde neden o besini yemediklerini sorarak ve gözlemleyerek anlamaya çalışmalıyız. Hasta veya yorgunlarsa ısrarcı olmamalıyız. En önemli ve son altın kuralımız, bir çocuk bir besini yemediğinde hemen çocuğumuzun o besini sevmediğini dile getirmemeliyiz. Hemen böyle bir etiket yapıştırmak çocuğun ilerleyen zamanlarda da o an tüketmediği besini tüketmemesine vesile olabilir. Çocuklarımız bir gıdayı tüketmediğinde etiketlemek yerine sabırlı davranmalıyız. Çocuklar doğru izlenen bir yol ile tüketmediği her hangi bir besini tüketmeye başlayabilir. Ek gıda döneminde sekiz kez kuralı vardır. Çocuğumuz bir besini sevmediğinde ya da tüketmediğinde o besini sekiz farklı şekilde çocuğumuza sunduğumuzda besini tüketmeye başlayacaktır. Mesela ıspanak sevmiyorsa ıspanaklı kek yapılabilir.” açıklamasını yaptı.

KONTROLÜNÜZÜ KAYBETMEYİN

Çocukların beslenme alışkanlıklarını kontrol altında tutabilmek adına önerilerde bulunan Uçar; “Yemek yemek bir sanattır. Çocuğunuz sessiz ve sakinken bu sanatı icra edin, beslenme ile ilgili bilgiler verin ve emin olun sizden daha profesördürler. Çocuğunuzun aile ile sofrada bir yeri olsun, sofrada yemekler hakkında olumsuz yorum yapmayın, siz örnek olun. Kesinlikle diğer çocuklarla kıyaslamayın, kendi kedine yemek yemesine müsaade edin, etrafa yemek dökmesi kendine güvenini arttırır. Yemek yemesi için kızma, bağırma ve tehditten kaçının bunlar ruhsal sorunlara neden olabilir sabırlı ve şefkatli olun. Yemek yerken çok acele ettirmeyin ama oyalanmasına da izin vermeyin, süre konusunu dengede tutun. Ödüllendirme ile yemek yedirmeyin, pazarlık yapmasına izin vermeyin ve çocuğunuzun yemek yeme konusunda üzerinde ki kontrolünüzü kaybetmeyin.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *