Mehmet TIRPAN

Havaların ısınması ile birlikte keneler canlanmaya başladı.  Özellikle Mayıs ve Ağustos aylarında sık görülen kene ısırmalarına karşı dikkatli olunmalı. Piknikçilerin ve kırsalda yaşayan insanların dikkatli olması gerektiği bu 4 aylık süreçte can kayıplarının en aza indirilmesi için oldukça dikkatli olunması ciddi önem arz ediyor. Her yıl kene ısırıklarından dolayı bir çok insanın hayatını kaybettiği unutulmamalı. Kene ısırması ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili Cumhuriyet Üniversitesi araştırmasını sürdürüyor ancak tam anlamıyla tedavi yöntemi bulunmuş değil. Kene ısırmaları ile karşı karşıya kalan vatandaşlara ne yapacakları konusunda tavsiyede bulunan uzmanlar, piknik alanlarında genellikle çorapların pantolonun üzerine çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak olası bir kene ısırması durumunda ise en yakın hekime başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

TEDAVİ İÇİN HERHANGİ BİR İLAÇ VEYA AŞI YOK

Yaz aylarında Sivas ve Tokat’ta kene popülasyonuna sık rastlandığını ve bir çok insanın ısırıklar sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan uzmanlar, “Isırıkla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığın tedavisinde uygulanabilecek etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilaç ve aşı bulunmamaktadır. Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması oldukça önemlidir.” dedi.

PİKNİK DÖNÜŞLERİNDE VÜCUDUNUZU KONTROL EDİN

Özellikle yeşil alanlarda açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini ve piknik dönüşünde vücudun kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek ve kenenin rahat görülebilmesi için açık renk giysiler giyilmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği olası açıklıkların kapatılması önemlidir. Böcek kovucu ilaçlarda vücudun açık kalan yerlerine sürülebilir. Kene riski olan bağ, bahçe, tarla ve orman gibi alanlardan eve dönüldüğünde kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri, kasıklar dahil vücudun her tarafına ve elbiselere dikkatlice kontrol edilmeli ve kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne ve babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

KENE VÜCUTTAN NE KADAR ERKEN ÇIKARILIRSA HASTALIK RİSK O KADAR AZALIR

Kenenin ısırması durumunda kenenin olduğu bölgeye müdahale edilmemesi gerektiğini ve acilen en yakın hekime başvurulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar; “Kene tutunması halinde çıplak elle kene çıkartılmamalıdır. Zehirli kenelerin dişlerinde zehir vardır. Kene çıkarılmaya çalışıldığında dişler derinin için de kalır ve kana zehir salgılar. Bu durum insanın ölümüne sebep olabilir. Keneyi çıkarmaya çalışmak yerine en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olur. Bu sebeple kesinlikle vücut üzerindeki keneler ezilmemeli, öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.” şeklinde konuştu.