Mehmet TIRPAN

Sivas’ta Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti takip etmek için açtığı "Beyaz Kod" birimine 2019 yılında 159 başvuru yapıldı.

Sivas’ta sağlık çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen sözlü ve fiziki şiddete yönelik beyaz kod vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü  Uzm.Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, “2019 yılında 159 adet beyaz kod vakası gerçekleşti. Her yıl sağlıkta şiddet olayı sayısı artıyor. Hastaların beklentileri arttıkça vaka sayıları da artıyor. Beyaz kod vakalarında hukuki süreçle sonuçlanan 48 vaka var. 45 davanın soruşturması ise devam etmekte. Dava takipleri 5 hukukçu tarafından yürütülüyor” dedi.

16 vakanın kovuşturmaya dahil olduğunu aktaran Moğulkoç, “Verilen cezalar çoğunlukla para cezası. Vakalrın çoğunluğu sözlü şiddete bağlı. Biz tabi bu şiddet olaylarını kesinlikle tasnif etmiyoruz. Hekimlerin ve vatandaşların sağduyulu olmaları istiyoruz. Hekimlerimizle birlikte Sivaslılara daha kaliteli sağlık hizmeti vermek için gayret gösteriyoruz. Toplumumuzun en küçük yapılanması aileden başlayarak topyekun  şiddete karşı bir tavır alınması ve iletişim kanallarının kullanılmasının teşviki aslında özümüze geri dönülmesi şiddetin uzun vadede yok edilmesini sağlayacak en etkili önlem olacaktır. Hiçbir canlı şiddeti hak etmez. Hiç bir sorun da şiddetle çözülemez. Son derece kutsal bir mesleğin erbabı olan sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet aslında toplumsal kayıptan başka bir şey değildir. Bünyesinde erişkin, pediatri ve yenidoğan ünitelerini barındıran 305 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin inşaatı tamamlandı. Hastanenin ruhsatlandırma çalışmaları yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Hastane içerisinde yer alan kantinle ilgili de vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine çalışmalar başlattıklarını aktaran İl Sağlık Müdürü Moğulkoç, “Sivas Numune Hastanesi kantin işletmesi fahiş fiyat ve diğer eksiklikler nedeniyle sözleşmesi feshedilerek tahliyesi istenmiştir. Buna karşın ilgili firmanın mahkeme sürecini başlatması nedeniyle mahkeme süreci bitmeden tahliyesi mümkün olmamaktadır” şeklinde konuştu.