Evlilikte eşler birbirleri ile kurdukları sağlıklı ve sağlam ilişkide şu durumları yaşarlar;

Birbirlerine her konuda yakındırlar ve bu yakınlık onlarda bağlılık hissi oluşturur. Kendilerini birbirlerine güvenle ve korkmadan bırakabilirler.

Birbirlerinde buldukları ve birbirlerinden aldıkları derin bir huzurdur. Huzurun hâkim olduğu ilişkilerde güven vardır. Güven, evlilik ilişkisinin devrilmez dağıdır.

Eşler kendilerini birbirlerinin mutluluğuna adamışlardır. Yatırımlarını birbirlerinin mutluluğuna yaparlar. Bilirler ki kendi mutluluklarının yolu birbirlerinin mutluluğundan geçer.

Birbirlerini ve birbirlerinin gereksinimlerini dikkate alırlar. Alıcıları birbirlerinin gereksinimleri konusunda sonuna kadar açıktır. Ve bu gereksinimleri karşılama konusunda çok duyarlıdırlar. Gereksinim duyduklarında birbirlerini desteklerler ve birbirlerinin yanında olurlar.

Birbirlerine karşı anlayışlı ve hoşgörülüdürler. Beklemedikleri olumsuz bir davranışla karşılaştıklarında bile niyete odaklanırlar ve acaba benim göremediğim bizim iyiliğimize yapılmış ne olabilir diye düşünürler. Ve konuşurlar.

Kendilerinin sahip olduğu her ne varsa birbirleriyle paylaşırlar. Bu paylaşımlar bazen duygular düşünceler olur, bazen gözyaşları bazen kahkahalar olur. Bazen varlık bazen de yokluk olur paylaşılan.

Acılarında da birdirler sevinçlerinde de. Birbirlerine kol kanat olurlar. Omuzları, dizleri, göğüsleri ve gönülleri her zaman birbirlerine destektir. İyi günün kötü günüde olur, bilirler. Her zaman bal yenmez, bu hayatın balının da zehrinin de tadına birlikte bakarlar.

Birbirlerinin gönül tahtlarının sahibidirler. En nadide köşelerine birbirlerini koyarlar. Bilirler ve birbirlerine yaşatırlar ki birbirlerinin en değerlileridirler.

Birbirlerini dinleme ve anlama konusunda üstlerine yoktur. Aynı fikirde olmasalar tamamen karşıt görüşte olsalar bile birbirlerini dinleyip anlamaya çalışmaktan vazgeçmezler. Birbirlerini olduğu gibi kabul etme konusunda ustalaşmışlardır.

Evlilik ilişkilerinde oldukları gibi olma konusunda birbirlerine tanıdıkları özgürlük alanı sonsuzdur. Özgürlük, sorumluluk bilinci ile sırt sırta gider. Kendine, eşine ve evlilik ilişkisine karşı sorumluluk bilinci ile hareket eden kişi özgürlük alnını da sorumluca kullanır.

Evliliklerine ilişkin sorumluluk alma konusunda birbirlerine karşı güvenleri tamdır. Birbirlerini bilirler ki her nerede olurlarsa olsunlar ve her ne fırsat çıkarsa çıksın sadakat korunacaktır.

Birbirleri ile kurdukları ilişkide kendilerine ve birbirlerine karşı dürüsttürler. Çünkü yaptıklarından ya da yapmadıklarında dolayı yargılanmayacaklarından ve suçlanmayacaklarından emindirler. Emin oldukları bir şey daha vardır ki o da durum her ne olursa olsun değerlendirme yapılmadan önce birbirleri tarafından dinlenerek anlaşılmaya çalışılacaklarıdır.

Evlilik ilişkisinde güven çok önemlidir. Adeta evliliği ayakta tutan iskelet gibidir. Burada önemli nokta birbirine güvenmekle birlikte kişinin kendini güvenilir bulamasıdır. Kendini güvenilir bulan kişi eşini de ilişkisini de güvenli bulur. Ve kazanılmış güveni sarsacak her türlü seçimden uzak durur.

Tüm bunlar evlilik ilişkisinde eşlerin birbirlerine sıcaklık ve yakınlık duymaların sağlar ve birbirlerine bağlılıklarını arttırır. Evlilik ilişkisinde bağımlılıktan farklı olarak yaşanan bu bağlılık eşlerin mutluluğu ve ilişkinin huzuru demektir.

İnsanın evlenene kadarki yaşamında, anne karnına düştüğünden itibaren yaşadığı pek çok şey eşiyle ilişkisini etkilemektedir. En önemlisi de çocukluklarında ebeveynleri tarafından sevildiklerini, değerli olduklarını hissedemeden büyüyen ve terkedilme korkusu yaşayan pek çok kişi evliliklerinde yukarıda sıraladığım özellikte bir ilişki oluşturamamaktadır.

Sevgili anne babalar aklınızda olsun,

Eğer çocuklarınızın yaşam mutluluğu sizin için önemli ise onlara sağladığınız duygusal koşulları yeniden gözden geçirin. Çocuğunuzun mutluluk ve huzur geleceğini, bebeklik ve çocuklukta onlara sağladığınız fiziksel koşullardan daha çok koşulsuz sevginiz, gereksinim duyduğu şekilde gösterdiğiniz değer ve dokunabildiğiniz ruhu belirleyecek.