Geçen haftaki yazı dizimizden engellilerde eğitim konumuza devam ediyoruz.

1900’lü yıllarda görme engellilerin yazı biçimi nasıl olacak tartışmaları hız kazandı. Ve tarihte noktalar savaşı denilen görme engelli vatandaşlara dünyada yazı bulma tartışmaları artarak devam etti.

En sonunda Louis BRAİLLE isimli ayakkabı tamircisi gözünü sonradan kaybedince bulduğu alfabeyi önce Fransa Paris’e, daha sonra da tüm dünyaya kabul ettirdi ve görme engelliler alanında öğretmen oldu.

İşaret dili, görme engelli alfabelerinden daha önce tarih sahnesine çıkmış, belli bir dönem Türkiye’de yasaklansa da geniş kitleler arasında sonradan yayılmaya başlamıştır.

Türkiye’de şu anda on beş tane görme engelli okulu mevcuttur. Öğrencilerimiz bu okullarda eğitimlerine devam ederken, iki binli yıllardan sonra kaynaştırma eğitim sistemi de engelli öğretiminde yer almıştır.

Yetişkin engelliler için Halk Eğitim Merkezleri ve yaygın eğitim veren kurumlar da Braille yazı eğitimlerinin yanı sıra engelli vatandaşlarımıza mesleki becerilerini geliştirici eğitimler verilmektedir.

Örneğin Sivas’ta yetişkin engellilere Braille yazı, iş becerilerini artırıcı telefon operatörlüğü (santralist) kursu ve engellilere yönelik bilgisayar kursları, görme engellilere yönelik bağımsız hareket eğitim kursu vardır.

İşaret dili ve Braille yazı görme engelli ve işitme engelliler için önem teşkil eden alfabedir ancak engelli olmayan vatandaşlarımız da bu yazı ve dilleri öğrenerek engellilere yardımcı mesleklerde istihdam edilme imkânı kazanmış, öğretmenlik ve sosyal hizmet gibi bölümlerde okuyan öğrencilerimiz, bilgi birikimini artırıp iş yaşantısında engelli vatandaşlarla ve öğrencilerle daha kolay empati kurma becerisi elde etmiş olurlar.

Şu anda Sivas Halk Eğitim Merkezi’nde engelli olmayan vatandaşlara engelli vatandaşlarımızla birlikte santralist kursu, Braille kursları verilerek engelli olmayan vatandaşların engelli insanlarla kaynaşmaları da sağlanmaktadır.

Bu birçok yaygın eğitim kurumunda geçerlidir.

Örneğin Sivas’ta da en kısa sürede Braille yazı kursumuz açılacaktır. Engelli olmayan vatandaşlarımızı da bu kursumuza bekliyoruz.

Görme engelli kardeşlerimiz için de Türkiye İş Kurumu destekli bilgisayar kullanımı kursu açılmıştır.

İşaret dili kurslarımız zaten hız kesmeden devam etmektedir.

Yani ülkemizde her alanda bilhassa da eğitim anlamında çok güzel işlere imza atılıyor.

Sivas’ta engellilere desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi bildiriyoruz.