Ahiler Kalkınma Ajansı ve ODTÜ-GÜNAM iş birliğinde, güneş panellerinin geri dönüşümü üzerine Bor'da bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, güneş panellerinin geri dönüşüm teknolojileri, Yeşil Mutabakat ve döngüsel ekonomi, Türkiye'deki güneş paneli atıklarının geri dönüşümü ve güneş enerjisi piyasası ele alındı.

Niğde'de Güneş Enerjisi Yatırımları Ardı Arda Geliyor

Çalıştayda konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde'nin güneş enerjisi bakımından öne çıkan illerden biri olduğunu ve bölgede büyük güneş enerjisi santralleri (GES) projelerinin hayata geçirileceğini belirtti. Vali Çelik, güneş panellerinin ömrünün 20-25 yıl olduğunu ve ileride bu panellerin geri dönüşümünün önemli bir sorun haline geleceğini vurguladı.

Çelik: "Bir panelin ortalama ömrü 20-25 yıl. Şu an çok sorun olmamakla beraber ileride güneş panellerinin geri dönüşümü bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Dünya genelinde özellikle yenilenebilir enerji ile ilgili eğilim var. Ülke olarak imzaladığımız Yeşil Mutabakat çerçevesinde hem devletin hem de özel sektörün ciddi yatırımları var. Biz de il olarak buna hazırlanmak istiyoruz. Hem fizibilite çalışması yapmak hem de Niğde’nin sahip olduğu avantajı biraz daha üst noktalara taşımak istiyoruz, bu çalıştay da bunun bir parçası olacak. Buradan çıkacak sonuçlarla Niğde’nin bu anlamdaki hem ekonomik olarak hem de yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelini daha iyi noktaya taşımasını istiyoruz."

Kayseri’de Palamut Bolluğu: Balıkçı Ali Akçakaya Sezonu Değerlendirdi Kayseri’de Palamut Bolluğu: Balıkçı Ali Akçakaya Sezonu Değerlendirdi

ODTÜ-GÜNAM: Güneş Panellerinden Değerli Hammaddeler Geri Kazanılacak

ODTÜ-GÜNAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Çelik ise güneş panellerinde kullanılan değerli hammaddelerin geri kazanılması gerektiğine dikkat çekti. Çelik, güneş panellerinin ömrünü tamamladığında geri dönüştürülerek tekrar ekonomiye kazandırılabileceğini belirtti.

Ahiler Kalkınma Ajansı: Niğde Geri Dönüşümde Öncü Olacak

Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, Niğde'nin geri dönüşüm konusunda ihtisaslaşan bir il olduğunu ve bu nedenle projenin Niğde'de yürütülmesinin uygun olduğunu ifade etti. Varol, güneş panellerinin geri dönüşümünün çevresel açıdan önemli olduğunu, hammadde kullanımını azaltacağını ve yeni iş imkanları yaratacağını söyledi.

Kaynak: iha