Omicron tehlikesi hemen bütün ülkeleri tehdit ediyor. Biz de bu konuda tedbirleri artırdık. Bazı Avrupa ülkeleri omicron tehlikesine karşı yeniden kapanmaya başladı. Aşı karşıtları ise sokaklara döküldü. Sıkıntının giderek büyüdüğüne dikkat çekiliyor.
30’dan fazla mutasyona uğradığı bilinen ve bu sebeple büyük bir risk olarak görülen corona virüsünün Omicron varyantıyla ilgili yeni araştırmaların sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
İskoçya’da yapılan araştırmada Omicron varyantı yüzünden hastaneye yatacak kadar hastalanma riskinin üçte iki daha az olduğu fakat buna karşılık daha önce Covid-19 bulaşan ve iyileşenlere bulaşma oranının ise Delta varyantına göre 10 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Uzmanlar, hastalığın daha kolay bulaşılabilir olmasının ise tehdidin boyutunu artırdığına dikkat çekti.
Verileri inceleyen İskoç bilim insanları, Güney Afrika’da Omicron varyantının hastalığı ağır geçirme riskinin yüzde 70 daha az olduğunu açıklarken, hastaneye kaldırılma oranlarının ise yüzde 80 daha düşük olduğunu belirledi. Edinburgh Üniversitesi, Strathclyde Üniversitesi ve İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu’nun ortak araştırmasını inceleyen bilim insanı Jim McMenamin, “Bu sonuçlar hemen heyecanlandırmasın. Halen az da olsa Covid-19’u ağır geçiren insanlar var” dedi.
Öte yandan Omicron varyantının hızla yayıldığı ve kapanma ve yasakların başladığı Danimarka’da da benzer bir araştırma yapıldı… 22 Kasım ile 15 Aralık arasında Covid-19 testi pozitif çıkan insanların verilerini inceleyen uzmanlar, Omicron varyantı tespit edilen hastaların diğer varyantlara göre hastaneye yatma oranlarının üç kat daha az olduğunu duyurdu.
Fakat bilim insanları, hastaların verilerini inceleyince Omicron varyantının genç hastalarda daha çok yaşandığına dikkat çekti.
Danimarka’nın kamu sağlığı kurumu Statens Serum Institut Direktörü Henrik Ullum, “Genelde genç ve aşı olmayanlara Omicron bulaşıyor. Bu açıdan bakıldığında Omicron’un hafif geçtiğine dair bir kanıt göremiyoruz” dedi.
İki yıldır devam eden pandeminin bitmesini beklerken bu kez Omicron varyantıyla karşı karşıya kaldık. Üstelik yeni varyant bu kez küçük çocukları hedef alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Aydemir, hastalığın çocuklardaki belirtilerini ve korunma yollarını şöyle anlattı:
“Coronavirüsle mücadele sürecini uzatan ve zorlaştıran en önemli faktörlerden biri virüsün yeniden ve çeşitli varyantlarla ortaya çıkmasıdır. Coronavirüs pandemisi son zamanlarda Omicron varyantıyla tekrar günlük yaşamı ve özellikle çocukları etkiler duruma geldi. Bu varyantta hastalananların çoğunun küçük yaş ve genç erişkinler olduğu bildirildi. Ayrıca ağır mutasyona uğramış olan virüsün çocukları önceki varyantlardan farklı şekilde etkileyebileceği endişesi de söz konusu… Küçük yaş grubunda yer alan çocuklarda henüz aşılama yapılmadığından bu durum virüsün yetişkinlere yayılmasında da etkili olur. Bu nedenle yetişkinlerin aşılı da olsalar tedbiri elden bırakmamaları gerekir. Başlangıçta boğazda kaşıntı ve ağrı hissi beraberinde kuru öksürük, bu belirtilere eşlik eden yorgunluk, kas ağrısı gibi bulgular olabiliyor. Deri döküntüsü (özellikle parmaklarda) ve diğer varyantlara göre daha az miktarda tat ve koku kaybı gözlenebiliyor. Bu varyant Delta’ya göre kıyaslandığında Güney Afrika‘da özellikle çocuklarda hastaneye yatış oranı yüzde 20 artmıştır. Bu veriler ışığında Omicron’un çocuklarda daha şiddetli olduğuna dair göstergeler vardır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar coronavirüs başta olmak üzere diğer mikroorganizma ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıf olmasının temel sebebi ise yetersiz beslenmedir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılan beslenme hatalarını düzeltmek şarttır. Bunun için dengeli bir beslenme programı oluşturulmalı, çocuğun her besin grubundan azar azar yenmesi sağlanmalıdır. Öte yandan çocuklarda da maske, mesafe ve hijyene çok dikkat edilmeli, uygun yaş grubuna bir doz aşı yaptırılmalıdır.”