MEHMET TIRPAN
Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy, Mühendislik ve Tarım alanındaki temel hedeflerinin özel sektörler kopuk olmayarak, ürettikleri projelerinin tamamının, bilimsel noktada elde ettikleri çıktıların, mutlak suretle sahaya uygulanabilen çıktılar olmasına gayret gösterdiklerini söyledi.
TİGEM. Tarım İl Müdürlüğü, Bakanlığa bağlı Araştırma Enstitüleri ve özel sektörde çok önemli yere sahip olan firmalarla iş birliği içerisinde olduklarını aktaran Karaköy, “Tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi birçok özel sektörde faaliyet gösteren firmalarla protokoller imzaladık. Tarımda da aynısını yaptık. Öğrencilerimizi protokol imzaladığımız firmalara gönderdik. Gençler hem çalışmaların mutfağında olacaklar hem de harçlıklarını çıkaracaklar. Yaz aylarında öğrencilerin aileleri uygun gördüğü takdirde güveli bir ortamda onların yoğun bir şekilde özel sektörde çalışmalarını sağlayacağız.” dedi
Misyonlarının her öğrenciyi aranan birer mühendis olarak yetiştirmek olduğunun altını çizen Karaköy, “Bizim görevimiz öğrencileri gerek sosyal yönden gerekse teknik yönden çok iyi bir şekilde hayata hazırlamak. Onlar bizim evlatlarımız ve öğrencilerimiz annelerinin babalarının bizlere emanetleri. Öğrencilerimizi 4-5 yıllık eğitim süreleri zarfında donanımlı bir şekilde yetiştirerek hayata hazırlamak bizlerin görevi. Bu konularda da Üniversite ve hocalarımız da oldukça duyarlı. Mezun olan öğrencilerimizi ailelerine faydalı olacak şekilde teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“YENİ ŞEKER PANCARI ÇEŞİTLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Tarım Bilimleri Fakültesinde yürüttükleri ARGE çalışmalarına ve şeker pancarının ilimizdeki önemine de değinen Karaköy, “Şeker Pancarı stratejik ürünlerden bir tanesi. Şeker pancarının çeşitliliği konusunda Türkiye zayıf. Az sayıda çeşidimiz var. 2 yeni çeşit tespit edildi ancak bu çeşitlerin tohumlarının piyasaya sunulması biraz zaman alacaktır. 3 yıldır şeker pancarı ıslahı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz ve önemli aşamalar kaydettik. Şeker Pancarı ıslahı oldukça zor ve zahmetlidir. Kolay bir ıslah metodolojisi içermez. Ama biz bu konu ile ilgili akademik personelimiz ve farklı illerdeki hocalarımızla iş birliği protokolleri yaparak büyük bir proje geliştirdik. Islah çalışmalarımız mevcutta yürütülüyor. Sahada bu kapsamda neler yapılması gerekiyorsa da yapıyoruz. Elimizde 450’ye yakın materyalimiz var. Bunlarla ilgili melezleme programlarımızı başlatmış durumdayız. Aynı zamanda Moleküler genetik ve biyoteknolojik düzeyinde çalışmalar yapıyoruz. Diğer Üniversitelerdeki materyallerle bizim elimizdeki materyalleri birleştirdik. Şeker pancarında O tipi dediğimiz sürdürülebilir hatlar ve stoplazmik kısır hatlar vardır. Materyallerimizi elde ettik. Kısmet olursa 4 yıl içerisinde çeşitlerimizi çiftçilerimizin hizmetine sunacak şekilde planlamalarımızı yapıyoruz. Geliştirilen çeşit adayları piyasadaki çeşitlerden daha iyi olmak zorunda. Hastalıklara dayanıklı, şeker oranı yüksek ve verim bakımından çok daha üstün çeşit adaylarımızı geliştirmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.