Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ) Direktörü Muzaffer Yalçın, Türkiye’nin en büyük deprem felaketlerinden biri olan 17 Ağustos depreminin 25. yıl dönümü vesilesiyle afet yönetimi çalışmalarını anlattı. Yalçın, AFAD ile iş birliği içinde gönüllü bir arama kurtarma ekibi kurduklarını, hizmet verdikleri beş ilde düzenli olarak afet tatbikatları gerçekleştirdiklerini ve olası bir afet durumunda operasyonlarını kesintisiz sürdürmek için gereken tüm hazırlıkları yaptıklarını belirtti. "Afet anlarında sadece enerji arzını sağlamakla kalmayıp, can güvenliğini en üst seviyede tutmak ve şehirlerimizin afetlere karşı daha dirençli olmasına katkı sağlamak için çalışıyoruz," dedi.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerine elektrik dağıtım hizmeti sunan OEDAŞ, deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında hem can güvenliğini hem de enerji arzını sağlamak amacıyla sürekli hazırlıklı bir şekilde çalışıyor. Muzaffer Yalçın, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yılı anısına yaptığı açıklamada, OEDAŞ’ın afet yönetimi konusundaki çalışmalarını detaylandırdı.

Türkiye’nin büyük bir kısmının deprem riski altında olduğuna dikkat çeken Yalçın, "17 Ağustos depremi, ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olarak hafızalarımıza kazındı. 17 Ağustos’ta ve diğer afetlerde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Bu süreçte edindiğimiz tecrübeler, afet yönetimi konusunda bireylerden kurumlara kadar herkese büyük sorumluluklar düştüğünü gösterdi. Biz de OEDAŞ olarak afet anlarında enerji arzını sağlamakla kalmıyor, can güvenliğini en üst düzeyde tutmak ve şehirlerimizi daha dirençli hale getirmek için çaba gösteriyoruz," şeklinde konuştu.

Yalçın, afet yönetimi kapsamındaki çalışmaları ise şu şekilde özetledi: "Şirketimiz içinde sürekli olarak arama-kurtarma, yangın söndürme, ilk yardım, tahliye gibi afete hazırlık eğitimleri düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.048 çalışanımız tatbikatlara katıldı ve mevzuat gereği ilk yardım sertifikasına sahip olması gereken çalışan oranını yüzde 70’e çıkardık. Bu yıl da AFAD iş birliğiyle düzenli tatbikatlar yaparak, eksikliklerimizi tespit ediyor ve bu alanlarda eğitimler veriyoruz. Hedefimiz, her çalışanımızın afet anlarında hem kendi güvenliğini sağlayabilmesi hem de çevresindekilere yardım edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmasıdır."

OEDAŞ, ayrıca geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremi sonrasında bölgeye intikal ederek arama kurtarma çalışmalarına katılmış ve elektrik arzını yeniden sağlamak için yoğun çaba göstermişti. Bu deneyim sonrasında, 27 gönüllü çalışan ile AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü’nün desteğiyle bir arama kurtarma ekibi kurduklarını belirten Yalçın, "AFAD ile birlikte eğitimlere bu yılın üçüncü çeyreğinde başlayacağız. Temennimiz, bu ekibe hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaması ancak her an hazır olmak büyük önem taşıyor," dedi.

Niğde’de Minibüs ile Otomobil Çarpıştı: 5 Yaralı Niğde’de Minibüs ile Otomobil Çarpıştı: 5 Yaralı

Yalçın, afet anlarında kullanılmak üzere envanterlerine yeni ekipmanlar eklediklerini de vurguladı. "Bu yıl, afet durumlarında kullanılmak üzere yaşam konteynerleri aldık. Eskişehir Sultandere’deki ana ambarımızda bulunan konteynerler, sahada görev alacak çalışanlarımızın hayati ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazır durumda. Ayrıca jeneratörler, ışık kuleleri ve dron gibi ekipmanlarımızla da muhtemel afet bölgelerinde görev yapmaya hazırız," açıklamasını yaptı.

Kaynak: iha