Kuşların göç rotasında yer alan Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde hizmet veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), elektrik nakil hatlarının bölgedeki kuşlar için oluşturduğu riskleri azaltmak amacıyla önemli projelere imza atıyor. OEDAŞ, bu yıl çalışmalarını "Can Dostlar" sosyal sorumluluk projesi çatısı altında birleştirerek, biyoçeşitliliği geliştirmeyi hedefliyor.
Kuşları Koruma Amaçlı Uygulamalar
OEDAŞ’ın Direktörü Muzaffer Yalçın, 12 Ekim’de kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla yapılan çalışmalara dair bilgiler verdi. Yalçın, kuşların yoğun olduğu bölgelerde enerji nakil hatlarının tasarım aşamasından itibaren kuşları koruma amaçlı çeşitli uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirtti. "Kuşların akıma kapılmalarını önleyen direk tiplerini seçiyoruz, direkleri kuşların geçişini engellemeyen sistemlerle donatıyoruz ve kuşların konmasını engelleyen önlemler alıyoruz," dedi.
İzolasyon Çalışmaları ve Yuva Prototipleri
2021 yılından itibaren başlatılan çalışmalar neticesinde, toplam 20 kilometrelik hattın izolasyonunu başarıyla tamamladıklarını vurgulayan Yalçın, "Bu, yaklaşık 3 bin 500 direğe denk geliyor. Hatların enerji geçen bölümlerinde flexiglass kullanarak, kuşların enerji olmayan bölümlerinde yuva yapabilmelerine imkan tanıyoruz," ifadelerini kullandı. Bu çalışmalar sonucunda kuşların akıma kapılma oranının yüzde 95 oranında azaldığı belirtildi.
Ayrıca, "Can Dostlar" projesi kapsamında sokak hayvanları için hurda malzemelerden barınaklar yapıldığını hatırlatan Yalçın, şimdi de hurda malzemelerden kuş yuvaları yapma projesinin ilk prototiplerini geliştirdiklerini aktardı.
Muhtarlarla İş Birliği
Muhtarların göçmen kuşlar konusunda duyarlı davranışlarının önemine de değinen Yalçın, "Göçmen kuşların yoğun geçtiği dönemlerde muhtarlarımızdan bilgi alarak, bu süreçte kuşların akıma kapılma riskini azaltmak için planlı kesintiler yapabiliyoruz," dedi. Muhtarlara bu duyarlı tutumları için teşekkür etti.