Tarihi yapılarıyla görenleri kendine hayran bırakan ve neredeyse her sokağında bir tarihi eser barındıran Sivas’ta ata mirası tarihi eserler restore edilmeye devam ediyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi eserlerin geliri Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temin ediliyor. Edinilen bilgiye göre Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bütçe gönderilmesi durumunda Tarihi Kent Meydanı’nda bulunan Buruciye Medresesi’ni restorasyona alacak.
Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerine ev sahipliği yapan ve açık hava müzesi yapılması konuşulan Tarihi Kent Meydanı’nda bulunan, Buruciye Medresesi, Selçuklu Sultanı 3. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan medrese Hamedan yakınlarındaki Burucerd'den gelme Muzaffer Burucerdî tarafından fizik, kimya, astronomi öğretimi yapılmak amacıyla yaptırılmıştır. Mimarı belli olmayan yapı, Anadolu'da simetrisi en düzgün medrese planına sahiptir. Açık avlulu medrese, kesme taştan örülmüştür. Dört eyvanlı ve iki katlı olan Buruciye Medresesi, dışa taşkın taç kapısının yanlarındaki mukarnaslı iki penceresi ve köşelerdeki yivli kuleleriyle, uyumlu öğelerden oluşan çok düzenli bir görünüm taşıyor.
Görenleri kendine hayran bırakan Tarihi Kent Meydanı’nda daha önce Sivas Kongresi’nin gerçekleştirildiği Atatürk ve Kongre Müzesi restore edilerek müze halini almıştı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği restorasyonlar vatandaşlardan takdir toplarken Buruciye Medresesi’ne yapılması planlanan restorasyonda halkı heyecanlandırdı.
Son Dönemlerin En Çok Konuşulan Konusu
Tarihi Kent Meydanı’nda bulunan Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi ve Buruciye Medresesi adeta zamana meydan okurken 2008 yılında ‘Kent Meydanı Projesi’ kapsamında meydanın yenilenmesiyle beraber tam anlamıyla kendini göstermeye başladı.
Bölgede yoğunluklu olan ağaçların kesilmesiyle birlikte Tarihi Kent Meydanı’nın alt kısmında bulunan hamam kalıntılarıda koruma altına alındı. Tarihi eserlerin daha çok ortaya çıkması ve ön plana alınmasıyla beraber vatandaşlarda Tarihi Kent Meydanı’nda daha fazla vakit geçirmeye başladı.
Hava şartları ve insan sirkülasyonunun fazlalaşmasıyla beraber deforme olmaya yüz tutan eserlerin restorasyona alınması kamuoyunda en çok konuşulan konular arasında yerini alıyor.
Buruciye Medresesi başta olmak üzere Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi’nin de restore edilmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlar; “Sivas İç Anadolu’nun en tarihi illerinden bir tanesi. İlimizin yöneticileri kış turizmi başta olmak üzere, ilimize turist çekmek adına birçok başarılı çalışmaya imza atıyor. Burada tarihi eserlerimizi öne çıkararak turist ağırlıyorsak gelen turistlerin yapıların bakımı konusunda eleştirilere yer vermemeliyiz. Buruciye Medresesi, Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi’nin bakıma ihtiyacı olduğu çok açık ortada. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün böyle bir projesi varsa kesinlikle bu projeye destek verilmesi gerekiyor. İlimiz için yapılacak her proje kabulümüz.” ifadelerini kullandı.
Ne Kadar Bütçe Ayırılması Gerekiyor?
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bütçe gönderilirse restore edeceği Buruciye Medresesi’ne ne kadar bütçe ayırılması gerektiği de vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Daha önce restore edilen Gökmedrese’de aslına uygun çiniler kullanan ve yapımı tamamlandıktan sonra vatandaşlardan tam not alan Gökmedrese’ye de ne kadar bütçe ayırıldığı vatandaşların merak ettiği konular arasında yerini koruyor.