Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli’nin; “ Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür.” açıklamasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi harekete geçti.
Yeni il ve ilçelere yönelik düzenleme hazırlandı. Hangi ilçelerin il olacağı ise merak konusu oldu.
1989 yılında Aksaray’ın ilçe olmasıyla birlikte 1999 yılına kadar devam eden illeşmelerin 67 olan sayısı 81’ yükselmişti.
Bahçeli’nin bu sözleri üzerine il olmak için 8 kriteri bulunduran ilçeler il olacak.
8 kriter nedir?
Bir ilçenin il olabilmesi için 8 kriteri bulundurması gerekir. Ekonomik şartların, kamu hizmetlerinin durumu, coğrafi koşulların uygunluğu temel kriterler çerçevesinde il olacak bir ilçenin; nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi ve il olacak ilçede bulunması gerekiyor.
İl olmaya 25 ilçe aday ancak 100 ile olması gerektiği için sadece 19'u il olabilecek. İşte il olmaya aday ilçelerin listesi:
Yüksekova, Hakkari Kahta, Adıyaman Edremit, Balıkesir
Polatlı, Ankara Ünye, Ordu Ergani, Diyarbakır
Kozan, Adana Cizre, Şırnak Elbistan, Kahramanmaraş
Ereğli, Konya Lüleburgaz, Kırklareli Bandırma Balıkesir
Fethiye, Muğla Nazilli, Aydın Akhisar, Manisa
Erciş, Van Manavgat, Antalya Ereğli, Zonguldak
Siverek, Şanlıurfa İskenderun, Hatay Çorlu, Tekirdağ,
İnegöl, Bursa Alanya, Antalya Tarsus, Mersin
Gebze, Kocaeli.
Öte yandan Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhuriyetin 100. yılında il sayısının 100'e, ilçe sayısının da 1000'e çıkacağını ifade etti. ADEM BURGAZ