Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, bünyesindeki hayvanların yem ihtiyacını karşılamak amacıyla başlattığı üretimle dikkat çekiyor. Merkezde ekilen 200 dekarlık silajlık mısırın hasadı tamamlanırken, üretilen yemle hem hayvanların beslenmesi sağlanıyor hem de merkezin ekonomik gücü artırılıyor.

Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı Kayseri’de Motosiklet Hırsızı Suçüstü Yakalandı

Kendi Kendini Yetiştiren Bir Merkez

NÖHÜ, yaklaşık 115 büyükbaş ve 200 küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor. Bu hayvanların yıllık kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere, merkezde 200 dekar silajlık mısır, 200 dekar arpa, buğday ve 200 dekar yonca ekimi yapılıyor. Böylece yılda yaklaşık 130 ton yonca ve 650 ton silaj üretimi gerçekleştiriliyor. Üretilen buğday ve arpanın sapları da hayvanların beslenmesinde kullanılıyor.

Son Üç Yılda Bin Dekar Araziye Ekim Yapıldı

Son üç yılda bin dekarlık araziye tarım uygulamaları başlatan merkez, kısa sürede kendi yem ihtiyacını karşılayacak duruma geldi. Bu durum, merkezin hem çevreye duyarlı bir üretim yapmasına hem de ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlıyor.

Rektör Uslu: "Üreten Üniversite Modeliyle Katkı Sağlıyoruz"

NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, merkezin kendi ürettiği yemle hayvancılıkta önemli bir adım attığını belirtti. Rektör Uslu, "Böylece merkezimiz önemli oranda katma değerli ürün üreterek maddi anlamda daha güçlü hale geliyor. Her alanda 'üreten üniversite' modelimizle ülkemize ve bölgemize katkı sağlamaya devam ediyoruz" dedi.

Kaynak: iha