Mutsuz olduğunu söyleyen kişilere baktığımda iki ortak özellikleri olduğunu görüyorum.

 

  Birincisi; Yaşama ilişkin güçlü amaçları yok.

  İkincisi; Yaşamlarında güçlü ilişkileri yok.

 

  Yaşamlarında güçlü amaçları olan kişiler, amaçlarına tutku ile bağlanmışlardır. Güçlü amaçlar, amaca odaklanmayı, yoğun çabaları, uğraşları, emek harcamayı gerektirir.

 

  Bu kişiler, herkes için eşit olarak dağıtılmış olan 24 saatlik zamanı çok etkin ve verimli kullanırlar, boşa geçirecek zamanları yoktur. Çalışma zamanlarını olduğu gibi dinlenme ve eğlenme zamanlarını da etkili ve verimli geçirirler.

 

 Onlara baktığınızda yüksek enerji düzeylerini hemen fark edersiniz. Okurlar, araştırırlar, üretirler, çalışırlar, dinlenirler, eğlenirler. Yaşamlarında 'olanaksız' diye bir kavram yoktur. Yapabilme güçlerinin farkındadırlar. Bu farkındalıkla eylemlerinde risk alırlar. Karşılaştıkları olumsuzlukları ve başarısızlıkları 'geliştirecekleri yönleri' olarak değerlendirirler. Yeni öğrenmeleri hiç bitmez. Öğrenmek, denemek, vazgeçmemek, inat ve ısrar etmek yaşam felsefeleridir. Öğrendiklerini yaşama geçirmek için harcadıkları çabalarının sonu gelmez.

 

 Amaçlarına ulaşmak için bedel ödemeye hazırdırlar. Bedel ödemekten kaçınmazlar. Bilirler ki bir amaca ulaşmak bazen yaşamdan bazı durumları, alışkanlıkları ya da kişileri çıkarmayı gerektirir. Ya da tam tersine, bazı durumları yaşama sokmayı, bazı alışkanlıklar edinmeyi ya da yeni bazı kişileri yaşama yerleştirmeyi gerektirir.

 

 Yaşamlarında güçlü ilişkileri olan kişiler, ilişkilerini sağlıklı ve sağlam yönetme konusunda son derece dengelidirler. Destekleyen, güçlendiren, tanıklık eden, sıcacık yapan samimi insanlarla olduğu kadar, zehirleyen, budayan, engel oluşturmaya çalışan insanlarla ilişkilerinde de son derece başarılıdırlar. Her insanda, öğrenilecek ve alınacak hayat dersleri bulurlar. Olumlu olumsuz tüm bakış açılarını yaşamlarında zenginleştirici araçlar olarak değerlendirirler ve bilirler ki her insan çok değerlidir, eşsizdir ve tektir.

 

 Güçlü ilişkiler oluşturmak için bazı becerilere sahip olmak gerekir. Bu becerilerden bazıları; Etkin dinleme, empati yapma becerisi, farklılıkları kabul etme (onaylamak gerekmeksizin), ben dili kullanmadır. Bu becerileri edinmek için bilinçli bir çabaya gereksinim vardır.

 

 Sonuç olarak demem o ki; Güçlü amaçlar ve güçlü ilişkiler oluşturmak, amaçlara ulaşmak ve ilişkileri sürdürmek için çabalar harcanırken yaşanan heyecan ve coşkular mutsuzluğu olanaksız kılar…