Tartışmasız evlilik ilişkisi olmaz.

Tartışmalar yapıcı ya da yıkıcı özellikte olabilir.

Sen tartışmalarınızı yapıcı tartışmalar yapmak isteyenlerdensen, aşağıda yazacaklarım işine yarayabilir. Keyifli okumalar diliyorum;

Tartışmada eşini can kulağı ile dinle.

Söylediklerini, kendini kenarda tutarak (kendi söylemek istediklerini, aklından geçenleri ve kendi hissettiklerini bir kenara koyup sadece eşine odaklanarak) duymaya çalış.

Söylediklerinin onun için ne anlama geldiğini ve hangi duyguları hissettirdiğini anlamaya çalışarak dinlemeye devam et. Bu dinleme süreci eşinin konuşacakları bitene kadar devam etsin, izin ver.

Arada sessiz kalmalarında bu konu ile ilgili söyleyeceğin başka bir şey var mı diyerek o konu ile ilgili tüm her şeyi konuşmasını sağla.

Konuşacaklarının bittiğini söylediğinde seni doğru anlamışmıyım bakalım diyerek onun söylediklerini ve hissettiğini ifade ettiği duygularını kendi dilinle tekrarla. Ve doğru anlamışmıyım seni diye sor. Evet, dediyse yine bu konu ile ilgili başka söyleyeceğin var mı diye sor. Evet dediyse tüm söyleyecekleri bitene kadar dinlemeye devam et ve anlamaya çalış. Anladıklarını tekrarla. Bu süreci tüm söyleyecekleri bitene kadar tekrarla. (bu süreçte dikkat edeceğin en önemli nokta kendi düşüncelerini, görüşlerini ve durumla ilgili değerlendirmelerini söylememeyi başarmandır)

Tartışma konusu ile ilgili söyleyeceği her şey bittikten sonra ona, onun için ne yapabileceğini sor. Senin yapmanı istediği konularla ilgili olarak yapabileceklerine tüm içtenliğinle tabiki yaparım de ve mutlaka yap. Yapamayacakların ya da yapmak istemediklerinle ilgili de çok net bir şekilde hayır de ve ne pahasına olursa olsun yapma.

Sonra sıra sana gelsin…

Eşinin yanına otur, ellerinden tut ve gözlerinin içine tüm gönlünle bakarak ben dili ile konuş…

Tartışma konusunun senin tarafından görünen tüm taraflarını, suçlamadan, eşinin görüş ve bakış açısına karşı bir tavır sergilemeden ve eşinin görüşlerini fikirlerini gündeme getirmeden ben dili ile net bir şekilde ifade et.

İfadelerinde hissettiğin duygulara da yer ver (ben bu şekilde hissediyorum diyerek) Eşinin senin söylediklerini nasıl anladığını sor ve anladığı hali ile sana tekrarlamasını iste.

Eşin ifadelerinde doğru anladığı yerleri doğru anlamışsın diyerek pekiştir, yanlış ya da eksik anladığı yerleri tekrarla.

Tüm söylediklerini doğru anladığından emin olduktan sonra konu ile ilgili söyleyeceğin başka şey varsa onu da söyle ve söyleyeceklerinin tamamı bitene kadar süreci devam ettir.

En son olarak eşinin tartışma konunuzla ilgili senin için yapmasını istediklerini söyle ve yanıtını olduğu hali ile kabul et. Evet dedi ise evet olarak kabul et ve evet dediklerini yapmasını bekle. Hayır dedi ise evet dedirtmeye çalışmadan saygıyla hayır yanıtını kabul et.

Kısaca demem o ki;

Tartışmalarını sağlıklı ve yapıcı yapmayı istiyor ve bu durumu evliliğine bir değer olarak yerleştirmek istiyorsan:

Önce dinle,

Sonra anla,

Anladıklarını anlat,

Doğru anladığına ilişkin geri bildirim aldıktan sonra, senden ne beklediğini öğren,

Beklentisini karşılayacaklarına tüm içtenliğinle evet de ve yap,

Beklentisini karşılamayacaklarına net olarak hayır de ve yapma.

Sonra sıra sana gelsin;

Konu ile ilgili tüm söyleyeceklerini ben dili ile söyle,

Hissettiğin duygularını ifade et,

Anlayıp anlamadığına ilişkin geribildirim al,

Yanlışları düzelt, eksikleri tamamla,

Ne beklediğini ifade et,

Evet ve hayır ları olduğu gibi kabul et…

Son bir not;

‘Sözüm evliliğinde yatırımını haklılığa değil mutluluğa yapanlaradır’ ve söylediklerim evlilikte mutluluğa yatırım içerir…