“Allah’a davet eden, dürüst ve erdemli davranan ve ‘Elbette ben kayıtsız şartsız Allah’a teslim olanlardanım!’ diyenden daha güzel sözlü kim olabilir?” Fussilet Sur, 41/33
Bu ayette bir müslüman duruşu ortaya konulmakta, ‘Müslüman’lıktan öte başka herhangi bir isimle anılmaya ihtiyaç olmaması gerektiğine dikkat çekilmek istenmektedir. Peki Müslüman bir kimse nasıl olmalıdır?
1- İnsanları, tatlı dille, hikmetle ve ibret verici güzel öğütlerle Rabbin yoluna çağırmalı; tartışmak gerektiğinde, kaba ve kırıcı davranmadan, gönül incitmeden, akıl ve ferasetlerini vahyi anlama ve teslim olmada kullanmaları gerektiğini hatırlatarak onlarla tatlı bir üslupla, en güzel şekilde tartışmalıdır.
2- Kötülükle iyiliğin bir olmayacağını bilmeli ve her türlü kötülüğü iyilikle savmalıdır.
3- Sözün her türlüsünü dinlemeli ve en güzeline tabi olmalıdır.
4- Bilginin en etkili bir güç olduğunu, bilgiye sahip olanın güce sahip olduğunu ve cehaletin savaşılması gereken en büyük düşman olduğunu bilmelidir.
5- Asla zulümde ısrar edenlerden yana eğilim göstermemeli, aksi takdirde ahirette ateşin kendisine de dokunacağını, Allah’ın onu yardımsız bırakacağını bilmelidir.
6-Empati kültürü gelişmiş olmalı, her an kendini hesaba çekmeli, kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmamalıdır.
7-Tüm kazanımlarını ahlak ile taçlandırmalı, güç sarhoşluğu yaşamamalı, gücün sözcülüğüne soyunmamalıdır. Elde ettiği bilgiyle Bel’amlaşmamalıdır. Sahip olduğu makam mevki, ehliyet ve liyakat ile Hâmanlaşmamalıdır. Serveti ile Karunlaşmamalıdır. Güç ve iktidarı ile Firavunlaşmamalıdır.
8- Kendisini şeytandan kötü bir düşünce dürtecek olursa hemen Allah’a sığınmalıdır. Çünkü Allah(cc)’ın her şeyi işiten ve bilen bir yaratıcı olduğunu bilir.
9- Kulluk yapılacaksa sadece kendisini yaratan ve yaşatan Allah’a kulluk ve secde edileceğini bilmelidir.
10- İyi bir iş yaparsa kendi lehine yapmış olacağını kötü bir iş yaparsa da kendi aleyhine yapmış olacağını bilmelidir.
11- Durup dinlenmeden insanları hakikate çağırmalı, duygularını işe karıştırmadan istikamet üzere gösterilen yolda sabır ve sebatla yürümelidir.
12- Gurura kapılmamalı, dünya hayatının sahte cazibesinin, nimet ve süslerinin gözünü kamaştırmasına, iştahını kabartmasına ve Allah’a kulluktan alıkoymasına izin vermemelidir.
13- Aldatıcı/hilebaz şeytanın, şeytanlaşan kişilerin, aldatıcının hiçbir türünün Allah’ın adını kullanarak Allah’ın bağışlayıcılığını ve merhametini ileri sürerek kendisini aldatmasına müsaade etmemelidir.
14-İslâm’la insan arasına gerilen somut ve soyut her tür engeli kaldırmak için takatinin son anına kadar azami gayret etmelidir.
15- Hakka teslim olmalı ve hakkı teslim etmelidir. Hakikate talip olmalıdır. Hakikate sahiplik iddiasında bulunmanın, her tür gelişmeyi kendinden menkul görmenin arızi bir durum olduğunu bilmelidir.
Selam ve dua ile!..