Miras Hukuku’na göre “mirasın intikali”, bir kimsenin vefat etmesi halinde menkul ve gayrimenkullerinin yasal mirasçılarına kalmasıdır. Vefatı gerçekleşen kişinin tapu sicilinde kayıtlı olması koşuluyla, miras hakkı için mahkemelerden alınan veraset senedinde mirasçıların isimleri belirtilmekle birlikte, Medeni Kanun çerçevesinde de söz konusu mirasçılar için tescil işlemine “mirasın intikali” deniyor.

Miras intikal işlemi ile ilgili önemli konular

Mirasın intikali iki şekilde gerçekleşebiliyor: Elbirliği halinde intikal veya paylı mülkiyet şeklinde intikal. Mirasın intikal işlemi için tüm mirasçıların başvurusu gerekmiyor. Tek bir mirasçının da istemde bulunması yeterli oluyor. Mirasçıların kendilerine miras kaldığını belirttikleri gayrimenkul ile ilgili işlem yaptırabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bu amaçla, mahkemeye başvurarak “mirasçılık belgesi” alınabiliyor.

Mirasın intikali için gerekli belgeler

  • Miras kalan taşınmaz mala ait tapu senedi. Tapu senedinin bulunmaması durumunda taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirten bir belge veya malikin sözlü beyanı.
  • Veraset belgesinin aslı. Belgenin aslı yerine mahkeme veya noterce onaylı örneği de geçerli oluyor.
  • Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası.
  • Taşınmaz mal bina niteliği taşıyor ise, zorunlu deprem sigortası belgesi
  • Tüm bunlar web-tapu sistemine girilerek ve sisteme yüklenerek en geç iki iş günü içerisinde sonuçlanmakta.

Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma)

Miras bırakacak kişinin mirasından faydalanacak olan varislerini dışlayarak mirasını dağıtması işidir. Bunu fark eden diğer mirasçılar da muris muvazaası davası açarlar. Özellikle kız çocuklarının mirastan pay almaması için sıkça yapılan muvazaa işlemleri hukuki açıdan bir şey ifade etmemektedir. İlgili dava açıldığı takdirde mirasçılar hakları olan miras paylarına kavuşabilmektedir.

Miras bırakan kişiler yaşlanmaları ile beraber bazı mirasçılarından mal kaçırma amacı ile taşınmazlarını diğer mirasçılarına devir etmektedir. Bazı mirasçılarını hukuk dışı bir işlemle mirasından mahrum bırakmayı amaçlamaktadır. Çoğu kez bedel ödenmeyip bağışlanan taşınmaz aslında satılmış gibi gösterilmekte, zaman zaman da tapudaki satış bedeli ile gerçek satış bedeli arasında ciddi boyutlar fark olacak şekilde satış gerçekleştirilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşan, hakkı çiğnenen, bütün mirasçılar tarafından dava açılabilir.

Kimler muris muvazaası(Mirastan mal kaçırma) davası açamaz?

Hukuki bir yararı olmayan kimse, reddi miras halinde mirası reddeden kişiler, miras hakkından feragat sözleşmesi ile vazgeçmiş bulunan kişiler ve miras bırakan tarafından mirastan çıkartılan kişiler muris muvazaasına dayalı olarak herhangi bir dava açamamaktadır.

Haftaya görüşmek dileği ile esen kalınız .

Tüm Gayrimenkul sorularınız için;  [email protected]