Niğde'de Mehmet ve Emet Aydoğan İlkokulu'ndan 4. sınıf öğrencileri, meyve çekirdeklerini değerlendirerek mobilya yapımında kullanılabilecek sunta ve kaplama malzemesi üretmeyi başardı. Öğretmenleri Nihal Ağca'nın danışmanlığında yürütülen proje ile atık meyve çekirdekleri, doğaya zarar vermeden ekonomiye kazandırılıyor.

Zeynep Yiğit, Anıl Ayhan Öz ve Mustafa Candan isimli öğrenciler, meyve çekirdeklerinin ve kabuklarının doğada çöpe atılması yerine geri dönüştürülerek değerlendirilmesi fikrini geliştirdi. Proje kapsamında toplanan meyve çekirdekleri ve kabukları ilk olarak toz haline getirildi. Daha sonra fırında pişirilerek kurutulan bu tozlar, yapıştırıcı ile karıştırılarak kalıplara döküldü. Preslenen bu karışım, mobilya üretiminde kullanılabilecek sunta ve kaplama malzemesine dönüştürüldü.

Yozgat’ta Yıldırım Düşmesi Sonucu Evde Yangın Çıktı Yozgat’ta Yıldırım Düşmesi Sonucu Evde Yangın Çıktı

Projenin öncülerinden Zeynep Yiğit, sunta yapımında kullanılan geleneksel yöntemlerde ağaçların kesilmesi gerektiğini, bu projenin ise ağaç katliamının önüne geçmede önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Öğrenci Mustafa Candan ise plastik, metal ve kağıt gibi geri dönüştürülebilen birçok malzemenin aksine, meyve çekirdeklerinin ve kabuklarının geri dönüştürülmemesi sorununun altını çizdi. Projeleri ile bu soruna çözüm üretmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Proje danışmanı Nihal Ağca, atıkların ekonomiye kazandırılmasının ve çevre kirliliğinin azaltılmasının önemini vurguladı. Ağca, projenin normal ev fırınlarında bile uygulanabilecek basitlikte olması nedeniyle atölye ihtiyacının olmadığını da sözlerine ekledi.

TEKNOFEST'te de yarışan proje, meyve atıklarının değerlendirilmesi ve ağaç katliamının önlenmesi gibi önemli konularda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu minik mucitlerin projesi, atık yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında ilham verici bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: iha