"Mezhepler dinin anlaşılma biçimleri ile ilgili tezahürler olduğu için, her ne sebeple olursa olsun, mezhep ve din kavramlarının özdeşleştirilmemesi gerekir!" 

"İslam’ın temel ortak paydasının anlaşılması ve hayata geçirilmesi noktasında Hz. Muhammed, sahip olduğu 'yüce ahlakı ve en güzel örnekliği' ile yerini almıştır!"

"Üretmeksizin tüketmek insanı nesneleştirmektedir. Üretmeksizin tüketmeyi yaşam biçimi haline getirenler, daha fazla tüketebilmek için birbirlerini de tüketirler.

"Sünnete uymak, Hz. Peygamber’i taklit etmek değil, onu örnek almaktır. Örnek almak, öncelikle bilgiyi, daha sonra anlamayı gerekli kılar. Bilmediğimiz, anlamadığımız bir peygamberi örnek alamayız!" 

"Allah’a eş koşmak (şirk), Allah’ın dışındaki varlıklara tanrısal güç atfetmektir. Kur’an’a göre şirkin sebebi insanın gurur ve kibridir. Kur’an devre dışı kalırsa, imanın akılla bağı kopar, şirke alan açılır!.." 

"İnsan sarp yokuşu aşamadı. O sarp yokuşun ne olduğunu sen nereden bileceksin? Sarp yokuş özgürlükten yoksun bir kimseyi özgürlüğüne kavuşturmaktır veya dar gününde yetim bir akrabayı yahut toprakta sürünen bir yoksulu doyurmaktır!.."

"Her ne kadar “merhametten maraz doğar” denilse de merhamet, her zaman anlamlı ve etkili olan, insanın hala “insan” olduğunu hissettiren, en yalın insani duygulardan birisidir. Beklenmedik anlarda gösterilen merhametin etkisi asla unutulmaz!.."

"Kötülük, ahlaksızlık, adaletsizlik ve her türlü yanlış DİN kullanılarak örtülüyor, görmezlikten geliniyor, hatta meşrulaştırılıyorsa, öncelikle DİN’i ahlaksızların tasallutundan kurtarmak gerekir… Özgür olmayan, özgürleştirmeyen DİN, kötülüğü ve köleliği meşrulaştırır!.."

"İslâm, hiçbir kimsenin, hiçbir mezhebin, cemaatin ya da tarikatın tekelinde değildir. Hiçbir kimse, hiçbir topluluk, bir başkasına nasıl inanacağını, neye inanacağını dayatma hakkına sahip de değildir. İslâm açısından iman da sorumluluk da bireyseldir. Cennete de ancak hak edenler gidecektir!.."

"Psikolojik açıdan bakıldığında, kibrin, büyüklenmenin, gururun temelinde yatan ne olabilir? Sağlıklı düşünebilen, kendisini ve evrendeki yerini doğru algılayabilen her insan, unvanı, makamı, ekonomik durumu, sosyal statüsü ne olursa olsun, temelde etten kemikten, Kur’an’ın ifadesiyle topraktan yaratılmış bir varlık olduğu gerçeğinin farkında olur. Bu durum, kendini beğenmenin gurur ve kibre dönüşmesini engeller!.."

(Not: Bu sözler pandemi sürecinde kaybettiğimiz merhum mezhepler tarihi uzmanı Prof.Dr. Hasan Onat'a ait sözlerdir. Bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum..)