Dr. Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının, maymun çiçeği virüsünün belirtileri olabileceğini belirtti.
Hastalığın erken teşhisinin önemine dikkat çeken Dumlu, belirtileri gören kişilerin derhal sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi.
Maymun Cicegi Hastaligi Nedir Maymun Cicegi Hastaligi Belirtileri Nelerdir

Belirtiler ve Teşhis Önerileri

Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün belirtilerinin genellikle üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısını içerdiğini ifade etti. Hastalığın bulgularını bilmenin ve şüphelenildiğinde mutlaka tanı yapılması için kontrole gitmenin önemini vurgulayan Dumlu, sürecin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydetti.
Maymuncicegiturkiyei

Türkiye’de 12 Vaka Görüldü

2022 yılından bu yana Türkiye’de toplam 12 maymun çiçeği vakası görüldüğünü belirten Dumlu, virüsün ilk olarak 1970'li yıllarda Afrika'da tanımlandığını ve genellikle temas yoluyla yayıldığını söyledi. Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Pasifik ülkelerinden de vakalar bildirilmeye başlandığını ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından salgın olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Türkiye’de ilk vaka 30 Haziran 2022'de tespit edilmişti.
Saglik Bakanligi Ndan Maymun Cicegi Aciklamasi Turkiye De Vaka Var Mi

Kuluçka Süresi ve Belirtiler

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresinin genellikle 5 ila 21 gün arasında değiştiğini söyleyen Dumlu, ortalama sürenin 14 gün olduğunu belirtti. Kuluçka süresinin ardından 1 ila 3 gün süren ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının yaşandığını, ardından 2 ila 4 hafta süren döküntü döneminin başladığını ve lezyonların kabuklanarak iyileşme sürecine geçildiğini anlattı. Hastalığın genellikle kendiliğinden iyileştiğini, ancak bağışıklık sorunu yaşayan kişilerde ağır seyredebileceğini ifade etti.
Ofqi2Wux 1

e-Devlet Sistemi Çöktü mü? 18 Kasım'daki Erişim Sorununa Ne Sebep Oldu? e-Devlet Sistemi Çöktü mü? 18 Kasım'daki Erişim Sorununa Ne Sebep Oldu?

Korunma Yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünden korunmak için temaslardan kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Dumlu, özellikle yoğun ve kalabalık ortamlarda ellerin sık sık yıkanmasının önemine dikkat çekti. Eller yıkanamadığında alkol bazlı dezenfektanların kullanılmasını öneren Dumlu, hastalık belirtilerini bilmenin ve şüphe durumunda kontrollerin yapılmasının korunma açısından kritik olduğunu sözlerine ekledi.
Maymuncicegiturkiyei

Muhabir: Haber merkezi