MEHMET TIRPAN
İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, Matematiği bir ders olarak gördüğümüzü ancak aslında matematiğin bir hayat olduğunu söyledi.
Matematiğin hayatın kendisi olduğunu, sanattan zanaate, spordan şiire, edebiyattan tarihe, mimariden mühendisliğe kadar hepsinde matematik olduğunun altını çizen Aslan, “ Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu matematik seferberliği projesi ilimizde kapsamlı bir şekilde yürütülüyor. Matematik zordur, güçtür diye öğrencilerin korkusu oluyor. Bu konu ile ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Matematikle ilgili öğrencilerde korkulu bir ön yargı oluşturulmuş. Aslında en kolay derslerden birinin matematik olduğunu öğrencilere farklı temalarla göstereceğiz.” dedi.
Matematiğin zor olmadığını ve kesin sonucunun olduğunun altını çizen Aslan, “ Önce toplumdaki ve öğrencilerdeki matematik konusundaki ön yargıyı kıracağız. Öğrencilere matematiği algılattıracak temaları ortaya koyuyoruz. Bir bakış açısı geliştireceğiz. Örneğin duraklarda matematik formülleri olabilir. Bilbordlarda matematikle ilgili şiirler ve farklı temalara yer verilebilir. Her şeyin içine matematik koyabiliriz. Belediyemiz parklar yapıyor. Keşke matematik temalı oyun parkları da yapabilsek. Ecdada bakarsak da günümüze kadar gelen her tarihi yapıtta matematik var. Bizde gerekli çalışmaları yaparak matematikteki korku algısını yıkmak adına çaba gösteriyoruz. İnşallah bir matematik şehri konsepti oluşturabiliriz. Eğitimle alakalı gerçekten il yöneticilerimizden müthiş bir destek var. Eğitim konusunda kimse gittiysek bizleri nboş çevirmediler. Bu destek bizlere moral ve motivasyon oluyor. Hal böyle olunca da bizim başarısız olma gibi bir şansımız ve bahanemiz yok.” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ YÜZDE YÜZE ULAŞMAK”
İl Milli Eğitim Müdürü Ergüven Aslan, Okul öncesi eğitime bazı velilerin olsa da olur olmasa da olur düşüncesine kapıldığını ancak okul öncesi eğitimin çocuk için en kritik eğitim olduğunun altını çizdi. Tersini düşünen bireylere ve velilere bilimsel makaleleri okumaları tavsiyesinde bulunan Aslan, “ Anasınıfı ve anaokulu çocuklar için çok önemli. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın en birincil aşaması yine okul öncesi eğitimdir. Bilimsel verilere göre çocuklarımızın karekteri, duygusal ve zihinsel gelişimini 0-5 yaş arasında kazandığı biliniyor. Günümüzde yüzde 75 oranında bu araştırmalara da inanılıyor.” dedi.
Velilere seslenerek çocuklarını mahallerinde bulunan okul öncesi eğitim veren okullara göndermeleri tavsiyelerinde bulunan Aslan, “ Eğer bağlı oldunuz mahalle veya köyde anaokulu yoksa 5 öğrenci tamamlandığında köylerde dahil olmak üzere anasınıfı açıyoruz. Okul öncesinin eğitimci olarak farkını görüyoruz. 3-4-5 yaş çocukların karekterinin yüzde 70’i bu yaşlarda oluşuyor. Günümüzde ilkokul birinci sınıflarda okuyan çocuklarımıza bakın çocuklar artık ağlamıyor ve iletişimi çok açık. Okul öncesi eğitimde çocuk ciddi bir özgüven kazanabiliyor. Eğitimin ilk basamağı ve temelinin okul öncesi eğitimden geçtiğini unutmayalım. 5 yaşta okullaşma oranımız yüzde 78 idi bu oran günümüzde yüzde 94’ün üzerinde. Bu yıl sonu hedefimiz yüzde 100’e ulaşmak. Kent genelinde 5 yaşında bir çocuk varsa bu çocuğun kesinlikle anasınıfında olmasını istiyoruz. İnşallah bu oranı yüzde yüze velilerimizle birlikte taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.