Marmara Denizi’nde çevre kirliliği nedeniyle yıllardır devam eden müsilaj sorunu, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden su yüzeyine çıktı. 2021 yılında Marmara Denizi ve boğazlarda ilk kez görülen müsilaj, 4 yıl sonra Bursa sahillerinde tekrar kendini göstermeye başladı. Yaklaşık 2 aydır sahillerde gözlemlenen müsilaj, hem vatandaşlar hem de balıkçılar arasında endişelere yol açtı.
Balıkçıların ağlarına balık yerine müsilajın takılması, denizin ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerin boyutlarını gözler önüne seriyor. Mudanya Kent Konseyi Başdanışmanı Antropolog Dr. M. Levent Sevik ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Efraim Pala, müsilaj sorununun ciddiyetine dikkat çekerek, yetkililerden acil önlem alınması çağrısında bulundu.
Efraim Pala, "2021’de görülen müsilaj ile bu yıl tekrar karşı karşıyayız. Marmara Denizi’nin ölüm çığlıkları her geçen gün daha da yükseliyor. Yetkililerden etkili adımlar atmalarını bekliyoruz," şeklinde konuştu.
Antropolog Dr. M. Levent Sevik ise sorunun temelinde biyolojik ve kimyasal faktörlerin yanı sıra insan faktörünün büyük bir rol oynadığını vurgulayarak, "Marmara Denizi’ni hep birlikte katlediyoruz. İnsanların dikkatsizliği, fabrikaların atıkları denizde birikiyor. Müsilaj, denizin alt kısmındaki ölü tabakayı yüzeye çıkarıyor, bu da oksijen seviyesini ciddi şekilde düşürüyor. 10 metrenin altına indiğinizde neredeyse hiç oksijen kalmıyor. Bu da balıkların yaşamını tehlikeye atıyor. Halkımızın bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor," dedi.
Yetkililerden, Marmara Denizi'ndeki bu çevre felaketine karşı bir an önce etkili çözümler üretilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu sorunun çözülmesi için toplumun her kesiminin ortak bir mücadele vermesi gerektiği vurgulandı.