Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilajın yeniden ortaya çıktığını açıkladı. 23 ve 25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği dalışlarda müsilajın 10 metreden 24 metre derinliğe kadar yayıldığını belirten Sarı, bu durumun ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nin uzun yıllar ortalamasına göre 2 derece daha sıcak olduğunu ifade ederek, "Deniz yüzeyindeki su sıcaklığı 21 derece, 40 metre derinlikte ise bu sıcaklık 16 dereceye düşüyor" dedi. Karadeniz’den gelen akıntıların durağanlaştığını ve kirlilik yükünün hala kritik seviyede olduğunu kaydeden Sarı, "Müsilaj, denize bırakılan atıkların ve durağan deniz şartlarının bir sonucu. 2021’de alınan önlemler yetersiz kaldı; Marmara Denizi yeniden risk altında" şeklinde konuştu.

Tunceli’de Usulsüz Kuş Avcıları Drona Yakalandı Tunceli’de Usulsüz Kuş Avcıları Drona Yakalandı

Sarı, kirlilik yükünü azaltmanın Marmara Denizi’ni korumanın tek yolu olduğunu belirtti ve bu durumun balıkçılık ile turizmi ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu. Müsilajın oluşum nedenlerine değinen Sarı, özellikle Marmara Denizi çevresindeki 25 milyon insanın atıklarının büyük bir kısmının arıtılmadan denize bırakıldığını ifade etti.

Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmak için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, "Denizimiz atık çukuru değil, deniz canlılarının evi. Müsilaj tehdidini bertaraf etmek için sanayi tesislerinin atıklarını denetlemek ve arıtma tesislerini etkin bir şekilde çalıştırmak zorundayız" dedi.

Eğer gerekli tedbirler alınmazsa, müsilajın balıkçılık sektörünü vuracağı ve önümüzdeki bahar aylarında su sıcaklıkları yükseldiğinde müsilajın yüzeye çıkacağı öngörülüyor. Prof. Dr. Sarı, "Bu durum iç turizmi de olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla, hemen harekete geçmemiz gerekiyor" diyerek acil önlem çağrısında bulundu.

Muhabir: İHA