Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilaj oluşumunun tekrar ortaya çıktığını duyurdu. 23 Ekim 2024 tarihinde Erdek Körfezi’nde gerçekleştirilen dalışlarda, 10 metreden başlayarak 15 metreye kadar müsilaj tespit edildi. 25 Ekim'deki incelemelerde ise müsilajın 24 metreye kadar yayıldığı belirlendi.

Uzmanlar, deniz yüzey sıcaklığının uzun yıllar ortalamasından 2 derece yüksek seyretmesini, müsilaj oluşumunu tetikleyen faktörler arasında sayıyor. Marmara Denizi’ni müsilajdan korumanın tek yolunun deniz kirliliğini azaltmak olduğu vurgulanıyor. 2021 yılında uygulamaya konulan Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP), kirlilikle mücadele için 22 madde içeriyordu; ancak bu planın etkin uygulanamaması nedeniyle müsilaj tekrar sorun haline geldi.

"Acil Önlem Alınmalı"

Prof. Dr. Sarı, balıkçılık ve turizm gibi sektörleri olumsuz etkileyen müsilajın yayılmasını önlemek için merkezi ve yerel yönetimlerin acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Marmara Denizi’ne akan Gönen, Nilüfer ve Ergene Nehirleri gibi kaynaklardan kontrolsüz endüstriyel atıkların boşaltılmasının durdurulması gerektiğini ifade eden Sarı, akarsuların deşarj limitlerinin yeniden düzenlenmesi ve denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Müsilajın Oluşumu ve Etkileri

Müsilaj, suya salgılanan kıvamlı bir polisakkarit yapısından oluşmakta ve kirliliğin etkisiyle artan azot ve fosforu kullanan alglerin ürettiği bir madde. Müsilaj kümeleri, denizde yayılarak sünger, midye ve mercan gibi deniz canlılarının yaşamsal faaliyetlerini durduracak kadar ağırlaşıp dibe çökebiliyor.

Tunceli’de Usulsüz Kuş Avcıları Drona Yakalandı Tunceli’de Usulsüz Kuş Avcıları Drona Yakalandı

Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının yalnızca yüzde 55’i tam arıtılabiliyor; geri kalan yüzde 45’i ise derin deşarj yoluyla denize veriliyor. Ülkenin yarısından fazlası Marmara Denizi çevresinde bulunan sanayi tesislerinin atıklarının da yalnızca yarısı arıtılıyor. Ayrıca, tarımsal gübre ve kimyasallar da akarsularla denize taşınarak müsilajı tetikleyen kirlilik yükünü artırıyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin korunması için alınacak önlemlerin artık bir aciliyet taşıdığını sözlerine ekledi.

Muhabir: İHA